четвртак, 2. децембар 2021.

Радојичић: Популаризација гимнастике и изградња неопходне инфраструктуре су циљеви за наредни период

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору председника Међународне гимнастичке федерације Моринарија Ватанебеа и председника Гимнастичког савеза Србије Сашу Величковића. Главна тема разговора била је изградња специјализоване хале за гимнастику у Београду.

Радојичић је изразио задовољство због прилике да у Старом двору угости председника Међународне гимнастичке федерације Моринарија Ватанебеа и председника Гимнастичког савеза Србије Сашу Величковића, напоменувши да је данашњи догађај, између осталог, нова прилика да се промовише овај базични спорт.

– Господин Ватанабе нам је представио концепт који би помогао у мотивисању младих људи да се баве гимнастиком. Постоје три правца о којима смо разговарали – популаризација овог спорта код деце, мотивисање старијих да гимнастиком умногоме побољшају квалитет свог живота, те коначно допринос развоју врхунских спортиста који се баве гимнастиком. Овај спорт на одређени начин сведочи и о физичком здрављу нације – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, изузетно је важно да се обезбеди потребна инфраструктура за развој гиманстике.

– Једна од наших главних тема била је изградња хале за гимнастику у Београду због чега је било говора о редоследу корака које морамо да учинимо. Пре свега, ту је избор локације, а потом и све остало што је потребно да би се овај пројекат реализовао. Било би одлично да на годишњицу пријатељства Србије и Јапана реализујемо пројекат и заједничким радом обезбедимо халу, односно боље услове за младе који желе да се баве овим спортом. Лично би ми много значило да што више Београђана буде укључено у различите гимнастичке дисиплине, будући да овај спорт позитивно делује на здравље и квалитет живота. Господин Ватанабе је трећи пут у Београду и могу да кажем да сам фасциниран његовом енергијом, жељом и добрим намерама да нам помогне како бисмо што пре завршили рад на изградњи гиманстичке хале – истакао је Радојичић.

Моринари Ватанабе је рекао да су Олимпијске игре, које су ове године одржане у Токију, доказ да спорт повезује људе.

– Србија и бивша Југославија су у прошлости имале одличне гимнастичаре, што данас, нажалост, није случај. Желимо да развијамо, популаризујемо и подигнемо гимнастику на виши ниво. Надам се да ће и Србија на наредним Олимпијским играма успети да освоји медаљу у гимнастици. Ипак, није све у медаљама, јер, како је рекао градоначелник Радојичић, гимнастика је фундаментални спорт којим је могуће бавити се током целог живота – рекао је Ватанабе.

Председник Гимнастичког савеза Србије Саша Величковић је рекао да му је жеља да се ова посета Моринарија Ватанабеа искористи за добијање што веће подршке за изградњу хале за гимнастику.

– Београд спада у малобројну групу главних градова који немају халу специјализовану за гимнастику. Подршка Међународне гиманстичке федерације је веома важна зато што бисмо као њихову помоћ добили комплетно опремање хале док би наш задатак био избор локације и изградња објекта – рекао је Величковић.

Догађају су присуствовали и чланица Савета Међународне гимнастичке федерације Снежана Лакићевић, као и Генерални секретар Међународне гимнастичке федерације Геза Микеш.