петак, 3. децембар 2021.

Градоначелник Радојичић и САНУ подносе иницијативу да Владан Ђорђевић, први српски хирург и истакнути градоначелник Београда, добије улицу и споменик у нашем главном граду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је научном скупу посвећеном академику др Владану Ђорђевићу у Српској академији наука и уметности. Скуп је посвећен 176. годишњици рођења једне од значајнијих личности последње четвртине 19. века на овим просторима, истакнутом друштвеном посленику, градоначелнику Београда, председнику Владе и нашем првом школованом хирургу. На уводном панелу скупа говорили су академик проф. др Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, и академик проф. др Радоје Чоловић.

– Владан Ђорђевић је био интелектуалац, хуманиста, пионир српске хирургије и културни радник. У области друштвеног ангажмана, хирургије и целокупне српске медицине дао је огроман допринос. Био је градоначелник Београда, председник Владе и врстан лекар, стога ми је посебна част и задовољство што сам присуствовао овом скупу који настоји да чува сећање на ову изузетну личност – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је Град Београд стратешки опредељен ка очувању културе сећања на великане наше историје који су пружили огроман допринос Београду и његовим грађанима. 

– Предлоге и иницијативе Српског лекарског друштва и Српске академије наука и уметности подржаћу иницијативом да академик др Владан Ђорђевић добије улицу са својим именом и споменик у нашем главном граду. Посебно ми импонује што је Владан Ђорђевић током своје успешне лекарске каријере био и градоначелник, човек са изванредним друштвеним ангажманом. Поред тога што је био успешан градоначелник, био је и министар просвете, министар привреде, иностраних дела, вишегодишњи дипломата у Грчкој и Турској и председник Владе. Као човек који је оставио дубок траг у војном и грађанском санитету, медицинској публицистици, издаваштву, преводилаштву, као и својим активним друштвеним деловањем за добробит свог града, своје земље и њених грађана, задужио нас је и заслужио да му се на овај начин одужимо – закључио је први човек Београда.