уторак, 11. јануар 2022.

Градоначелник Радојичић: Систем „Београдских електрана” функционише добро, на снази режим грејања 24 сата

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је јутрос Диспечерски центар топлане у Новом Београду и том приликом нагласио да систем „Београдских електрана” функционише добро. Он је подсетио да се 320 хиљада станова греје захваљујући овом систему, као и да је од јуче због ниских температура на снази режим грејања 24 сата. 

– Сви топлотни извори ЈКП „Београдске електране”, а тo je 14 топлана и 20 котларницa, у двадесетчетворочасовном су режиму грејања због ниских спољашњих температура. Систем има два „мода”, један је дневни, а други ноћни. У зависности од спољашње температуре, грејање ће и наредних дана бити појачано. Стручне службе „Београдских електрана” пажљиво, сваког сата у току дана прате температуру ваздуха, као и временске прогнозе хидрометеоролога, на основу чега се одређују даљи режими рада производних постројења – истакао је градоначелник Радојичић. 

Градоначелник је нагласио да топлане у Београду у проценту од 96 одсто раде на гас, тако да се не очекују проблеми због ноћашњег пожара у рударском басену Колубара.

– Топлане „Београдских електрана” снабдевене су планираним количинама енергената који обезбеђују стабилну испоруку топлотне енергије потрошачима. Стручне службе и екипе за хитне интервенције дежурају, 24 сата дневно су у приправности и спремне су да потенцијалне поремећаје у раду отклоне у најкраћем могућем року. У протеклим данима број рекламација Диспечерском центру сведен је на број између 100 и 300, што је значајно испод просека на дневном нивоу, па је у односу на укупан број потрошача, односно 320.000 станова који се загревају реч о изузетно малим процентима. Седамдесет екипа овог предузећа је на терену, систем је стабилан и добро ће функционисати – навео је Радојичић. 

Градоначелник је подсетио да је у протеклом периоду угашено више од 1.300 котларница у Београду, што је довело до 50 хиљада тона мање продукције угљен-диоксида. На тај начин је дат велики допринос екологији и бољем ваздуху у Београду, оценио је Радојичић и најавио да се очекује гашење још осам котларница.

Градоначелник Радојичић се осврнуо и на рад Зимске службе Јавног комуналног предузећа „Београд-пут”.

– ЈКП „Београд-пут” је у појачаном трећем степену ангажмана, што значи да је на улицама 110 возила за чишћење, 80 великих камиона, 15 мањих мултикар возила и 15 утоварних машина. Током ноћи посуто је шестсто тона соли. Саобраћајнице првог приоритета су проходне а на терену је преко триста радника овог предузећа који раде у две смене од по 12 часова, као и скоро 700 људи из јавних комуналних предузећа „Градска чистоћа”, „Паркинг сервис” и „Зеленило – Београд”. Тако да у овом тренутку нема већих проблема нити их очекујемо – закључио је Радојичић. 

Градоначелник је подсетио да се у Београду у зимским условима чисти и одржава близу 2.400 километара саобраћајница, од којих је чак 80 одсто, то јест око 1.900 километара првог приоритета.

– Улице првог приоритета морају бити потпуно чисте четири сата по престанку падавина, после чега се чисте улице другог приоритета за које имамо обавезу да буду чисте 48 сати по престанку падавина – прецизирао је градоначелник Радојичић и захвалио свим службама на залагању и добро обављеном послу.