уторак, 11. јануар 2022.

Весић: Расписан тендер за изградњу гараже испод „Пинкија” у Земуну

ЈКП „Паркинг сервис” је расписало тендер за изградњу подземне гараже испод платоа Спортског центра „Пинки” у Земуну, на површини од 5.407 квадратних метара, која ће имати једну подземну етажу са 150 паркинг места. Тим поводом, заменик градоначелника Београда Горан Весић је заједно са представницима овог предузећа и Општине Земун одржао конференцију за новинаре, подсетивши их да је „Пинки” од прошле године прешао у власништво Града.

– С обзиром на то да је Град Београда преузео управљање „Пинкијем”, моћи ћемо да уложимо новац у реконструкцију овог спортског центра који је један од најважнијих у Београду. Данас је тачно 17 година откако је Београд последњи пут изградио подземну гаражу. Јасно вам је да за то време имамо много више аутомобила на територији града. Сваке године региструјемо нових четири хиљаде аутомобила месечно, што је на годишњем нивоу око 50 хиљада аутомобила. Без обзира у ком делу града живите, све више је аутомобила, а све мање паркинг места. У ситуацији смо да већ имамо 1,7 аутомобила по породици, што говори о потреби да се граде јавне гараже. Гаража, за коју смо данас објавили тендер, прва је у низу – рекао је Весић.

Он је нагласио да ће се у наредних неколико недеља објавити тендер за изградњу гараже у Скерлићевој улици. 

– Тиме ћемо коначно решити долазак туристичких аутобуса до Храма Светог Саве. Што се тиче гараже у Земуну, она ће имати 150 паркинг места зато што овде није могуће да се изгради више од једне етаже, будући да је Земун познат по томе да има високе подземне воде, а и близу је Дунава. Нова паркинг места ће бити важна, пре свега за оне које долазе у Спортски центар „Пинки”, а близу је и гимназија коју смо недавно реконструисали, као и ОШ „Светозар Милетић”. Ту су и Команда ратног ваздухопловства и болница у близини. Уредићемо испред и плато који ће имати много више зеленила. Ово је само једна од гаража коју ћемо изградити у наредном периоду – објаснио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да је добијена и грађевинска дозвола за гаражу у Влајковићевој улици, коју ради једна кинеска компанија кроз пројекат концесије који је спровео Град Београд пре неколико година. 

– Фрушкогорска улица на углу са Поп Лукином ће такође добити гаражу. У наредних годину дана ће почети да се граде или се већ граде четири гараже, што говори о томе колико Београд напредује. У Земуну радимо тренутно кеј који ће од „Венеције” до плаже „Лидо” бити уређен тако да изгледа као Београд на води. Треба да добијемо грађевинску дозволу за изградњу још једног паркинга. Много је уложено у реконструкцију Гардоша, урађена је и пешачка зона у старом делу Земуну, а радимо и канализацију. Бранко Пешић ће добити свој споменик у наредних неколико месеци с обзиром на то да је био легендарни градоначелник, али и Земунац. Тренутно пројектујемо пешачко-бициклистичког мост Лидо–Земун, али то је доста компликовано. Ово је одавно жеља Земунаца и када то урадимо, решићемо проблем понтона – казао је Горан Весић.

Он је подсетио да је у Земуну уређено више од 70 фасада, а следеће године је у плану још 30 фасада. 

– Следеће године крећемо са реконструкцијом Главне улице у Земуну. Потпуно смо реновирали Спиртину кућу, која се налази у Главној улици, јер је то завичајни музеј Земуна и требало је доста времена да се кућа обнови. Издвојили смо доста времена за обнову паркета јер постоји једна радионица у Европи која то ради. Надам се да ћемо у наредном периоду у потпуности уредити центар Земуна. Доста улажемо у Земун јер је то заслужио. Такође, од пет базена који ће се градити следеће године, један је у Земуну. Никада се у Београду није градило истовремено пет базена. Тај базен ће бити под „Пинкијем”, иако физички не може да буде поред њега. Земунци су заслужили да имају отворен и затворен базен, што ће омогућити да се деца више баве спортом – објаснио је заменик градоначелника.

Весић је нагласио да Град Београд завршава пројекат реконструкције Команде ратног ваздухопловства. 

– За ово сам посебно везан јер сам ту био у војсци. Ово је био веома захтеван пројекат јер је требало утврдити да ли зграда може да се обнови, а може. Ово је једна од најлепших зграда која је наменски грађена за ратно ваздухопловство, са прелепим скулптурама. До јуна ћемо имати завршен пројекат. Да смо свих ових година обнављали по сто метара квадратних, већ бисмо обновили целу команду. Када то урадимо, истовремено ће бити обновљен и цео авијатичарски парк и враћен у пређашње стање, онако како је изгледао 30 година – рекао је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић изјавио је да су у претходних осам година реконструисане све гараже, како станарске тако и велике градске. 

– Очекујемо да у марту започенмо радове. Процењена вредност радова на тендеру је око 700 милиона динара, а период изградње је две године од почетка радова. У наредном периоду очекујемо да распишемо још један тендер за гаражу у Скерлићевој улици на Врачару. Решиће се и паркинг за туристичке аутобусе, који ће имати своје место на крову гараже. Све то не бисмо могли да радимо без Града Београда, са којим имамо изузетну сарадњу. У овај пројекат смо ушли заједно са њима. Новцем који смо приходовали, изградићемо ову гаражу – објаснио је Чупковић.

Заменик председника општине Земун Жарко Дроњак изјавио је да је ово прва подземна гаража која се прави на овој општини и на томе захвалио Граду Београду.