среда, 12. јануар 2022.

Градоначелник Радојичић угостио званичну делегацију Турске и Града Бурсе и најавио будућу сарадњу у областима културе и привреде

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору званичну делегацију Турске и Града Бурсе и том приликом најавио сарадњу са овим, у културно-историјском смислу, веома значајним градом. Како је у изјави за медије након састанка прецизирао, Бурса је изабрана за престоницу културе турског света.

– На тај начин Бурса је још једном скренула пажњу на културно богатство које има. У фокусу разговора је било то како ћемо надаље да унапредимо сарадњу између Београда и турских локалних самоуправа, а пре свега сарадњу са овим градом. Могућности за сарадњу су различите и то у областима туризма, културе и уметности, али и привреде, јер је Бурса велики извозник и броји много привредних субјеката с потенцијалом за инвестирање и код нас – рекао је Радојичић.

Он је захвалио делегацији на посети и додао да разговор са њима представља сјајну основу за будућу сарадњу. Очекује се и презентација наших уметника у Бурси, како би се и на тај начин турским грађанима приближила наша култура.

– У Бурси 60 одсто људи на директан или индиректан начин води порекло с Балкана, што указује да имамо много заједничког. Делегација је у Србији због посете Новом Саду, који је културна престоница Европе, на шта смо веома поносни јер ће читава Европа и свет наредних месеци бити фокусирани на овај град као културни центар. Верујем да ћемо сви заједно у наредном периоду грађанима Турске моћи да понудимо богату културну ризницу која постоји код нас, али и да наше грађане упознамо са овим делом Турске – нагласио је градоначелник Београда.

У делегацији су, између осталих, и градоначелник Бурсе Алинур Актас и помоћник министра за културу Турске Ахмет Мисбах Демирчан. Демирчан је у изјави нагласио да је намера да се Бурса и Нови Сад додатно повежу, али да нису желели да прескоче Београд као центар културе и туризма у овом делу Балкана.

– План за будућност нам је организација једног фестивала. Односи између председника двеју држава позитивно утичу на све друге сфере и преносе се на њих, због чега желимо да се сарадња настави и на локалном нивоу – истакао је Демирчан.  

Градоначелник Бурсе је изразио задовољство због посете и најавио предстојећу презентацију овог града у „Краун плази” у Београду.

– Београд је веома напредан град са којим желимо да сарађујемо – оценио је Актас.