петак, 15. април 2022.

Никодијевић положио цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, у оквиру обележавања „Дана Београда”, положио је данас цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану. 

У складу са дугогодишњом традицијом, претходно је Кнез Михаиловом улицом прошла свечана поворка предвођена кадетима Војне гимназије, који су носили заставе Града Београда, затим Полицијским оркестром, представницима Градске управе, Коњичке бригаде полиције и најзад члановима Историјског друштва, који су носили одећу Београђана из 19. века.

Пре чина полагања цвећа, глумци Омладинског позоришта „Дадов” одиграли су сцену предаје кључева и подсетили на историјске околности овог историјског догађаја када је Београд постао слободан град.

Никодијевић је подсетио да се „Дани Београда” већ 20. пут заредом обележавају од 16. до 19. априла и да је та манифестација постала омиљена код свих становника главног града.

– Трудимо се да у том периоду свим Београђанима и посетиоцима нашег града представимо не само два важна датума из историје Београда – прво помињање словенског имена Београд 878. године и предају кључева града кнезу Михаилу Обреновићу, већ и да се сетимо читаве сјајне и богате историје нашег главног града. Ово је прилика да споменемо многе познате личности које су се бориле за слободу Београда, многе велике умове који су пронели славу Београда у читавом свету и да подсетимо наше суграђане на ту славну историју. Зато настојимо да за грађане обезбедимо што већи број манифестација и догађаја који ће их упознати са заједничком историјом. Драго ми је што Београђани масовно присуствују овим манифестацијама, баш као и странци који се тада затекну у нашем граду – рекао је Никодијевић.

Он је позвао све суграђане да заједно чувају успомену на хероје Београда и захвалио глумцима Омладинског позоришта „Дадов” на историјском часу који су приредили за све који су данас били на Београдској тврђави.

– То је било присећање на време када су се наши преци борили за слободу против турске окупације и не треба заборавити да је то почетак процвата Београда и његовог највећег развитка у модерној историји Србије. Морамо бити достојни наследници наших предака, чувати и унапређивати Београд у годинама пред нама и желим да и наши наследници у вековима пред нама достојно славе и обележавају славно име Београда – навео је Никодијевић. 

На месту на коме је положено цвеће, последњи управник тврђаве Али Риза-паша је 1867. године предао кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и српској војсци. По предаји кључева, на истом месту прочитан је и ферман султана Абдула Азиса, којим су београдска, кладовска, смедеревска и шабачка тврђава предате на управљање кнезу Михаилу.