среда, 18. мај 2022.

Весић: „Свесрпски дечји сабор” од 26. до 29. маја у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Дечјем културном центру конференцији за новинаре поводом манифестације „Свесрпски дечји сабор” који ће се одржати од 26. до 29. маја у Београду.

„Свесрпски дечји сабор” је традиционална манифестација коју већ четврти пут заредом организује Градска управа Града Београда – Дечји културни центар Београда уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

Весић је овом приликом изјавио да је Београд већ деценијама домаћин манифестације „Радост Европе”, на шта је Град поносан.

– Захваљујући тој манифестацији деца из читаве Европе долазе у наш град, друже се са нашом децом и заједнички стварају нове културне вредности. У складу са тим појавила се потреба да организујемо и „Свесрпски дечји сабор”. С обзиром на то да већ имамо другу и трећу генерацију Срба који живе у иностранству, потребно је да као држава на озбиљнији начин приђемо комуникацији са том децом. Тако би они знали наш језик и културу, јер ће се мало њих вратити овде, али у сваком случају могу да се осећају као део наше нације али и да доприносе и држави у којој живе – рекао је Весић.

Он је подсетио да је пре неколико година покренута иницијатива да Град Београд организује летње кампове где би долазила српска деца, да уче језик и обилазе наше културне знаменитости.

– Овај „Свесрпски дечји сабор” је само један од корака како бисмо везали нашу дијаспору и то се не односи само на бившу Југославију него и на земље Европе и света. Важно је да на бољи и снажнији начин промовишемо наше вредности и да везујемо, посебно децу, за наш народ и културу. Хвала Дечјем културном центру и свима који су учествовали у организацији овог догађаја, јер ово није само дечја манифестација него нешто што је од националне важности – објаснио је Весић.

Он је нагласио да Град Београд стоји чврсто иза ове манифестације.

– Спремни смо да заједно са Министарством спољних послова и Владом Републике Србије учествујемо и у другим манифестацијама које ће омогућити да деца наших сународника која живе у свету проведу време у Србији. Када смо организовали долазак деце са Косова и Метохије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније, било ми је тешко када сам схватио да су нека од њих први пут дошла у Београд. Они немају тај осећај према својој земљи какав треба да имају. Радили смо погрешно и време је на овај начин и путем других манифестација покажемо везу. Град Београд је спреман да подржи сваку манифестацију која ће значити јачање веза наше дијаспоре са матицом – закључио је Весић.

Градски секретар за културу Иван Карл изјавио је да је ово један симболичан наставак манифестације „Радост Европе”.

–„Свесрпски дечји сабор” је радост Србије. Добро је да деца која су нашег порекла долазе у земљу из које су им очеви и мајке поникли. Да се упознају са својим језиком, писмом, културом и уметношћу, а можда се једног дана и врате. Подржаћемо све манифестације овога типа јер на тај начин шаљемо поруку из наше земље нашим људима и онима који тек долазе. Хвала Дечјем културном центру јер не брине само о деци Београда и Србије него и о деци која су далеко изван наших граница – објаснио је Карл.

Конференцији су присуствовали и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, као и уредница манифестације „Свесрпски дечји сабор” Ивана Табори Обрадовић.