четвртак, 19. мај 2022.

Весић: Београд спреман за Фајнал фор

Београд је спреман за завршни турнир Евролиге у кошарци – Фајнал фор, иако је претходних дана био на мети лажних дојава о бомбама на бројним локацијама, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић за Евроњуз.

– Процедура је јасна и полиција проверава сваку од тих дојава, што је и циљ оних који то чине јер они желе да поремете живот. То је нека врста психолошког, специјалног рата и јасно је да се налазимо у тој врсти притиска. Живимо с тим и у случају да се деси током Фајнал фора мислим да ћемо и то ефикасно решити. У Арену не може да се уђе без КД прегледа, нико не може ни да приђе објекту и спроводе се најстроже безбедносне мере. Тако да ће и ово такмичење, као и све друго бити безбедно – истакао је Весић.

Он је појаснио да постоје прецизне законске процедуре у случају дојаве бомбе, чега се придржава и о чему одлучује полиција.

– Због Фајнал фора у Београду нема више ниједног слободног кревета, било да је реч о хотелима или приватном смештају, а по мојим информацијама капацитети се попуњавају и у Новом Саду, што значи да и други градови имају корист од тога. Странцима је продато 18.000 карата и код нас ће бити најмање четири дана, а ако се зна да просечан туриста троши 300 евра дневно, мада ови гости троше и више, процена је да ћемо као град зарадити између 25 и 30 милиона евра. Под тим подразумевам зараду хотела, угоститеља, оних који продају сувенире, тржних центара, а све то улази у привреду Београда. Због тога су овакви догађаји важни. Град је платио два милиона евра лиценцу да бисмо добили ово такмичење и за тај уложени новац у наш град ће се слити поменута сума новца – казао је Весић.

Према његовим речима, осим тога, директан пренос ће бити у више од 70 земаља света, док ће више десетина земаља утакмице преносити одложено, а на почетку сваког преноса иде кратак спот о Београду.

– Саберите само колико би нас коштало да све те телевизије закупимо за промоцију Београда и биће онда јасно какву корист има град – навео је Весић.

Заменик градоначелника подсетио је на изузетно повољну ситуацију са ковидом-19 код нас, те да су епидемиолошке мере укинуте, што Берлин није могао да гарантује, због чега је Београд и добио организацију Фајнал фора.

Весић је на крају оценио да Београд јесте безбедан град, али да у тако великом граду увек може нешто непредвиђено да се деси, због чега се лично залагао да полиција у главном граду треба да има већу плату јер има више посла и излаже се већим опасностима. У граду се, додао је Весић, то решава и повећањем броја комуналних милиционара, којих има скоро 500, чиме се растеретила полиција да би могла да се бави својим основним послом, а то је безбедност грађана и одржавање јавног реда и мира.