петак, 27. мај 2022.

Обележен Светски дан борбе против мултипле склерозе на Ади Циганлији

Члан Градског већа Фадиљ Еминовић присуствовао је у име Града Београда обележавању Светског дана борбе против мултипле склерозе на одбојкашким теренима Јавног предузећа „Ада Циганлија”.

– Ове године, 26. мај, Светски дан борбе против мултипле склерозе, обележили смо под слоганом „У истом тиму” на одбојкашким теренима ЈП „Ада Циганлија”, где је организована ревијална одбојкашка утакмица. Бројна научна истраживања утврдила су да управо добро одмерена и стручно осмишљена физичка активност и вежбања ублажавају симптоме ове болести, али и помажу у њеној контроли и успоравају даљу прогресију болести. То је и разлог што смо овогодишњи светски дан борбе против мултипле склерозе обележили уз дружење, едукацију и спортске активности. Драго ми је што је ове године учествовало више од 50 оболелих особа, ту су чланови Друштва МС, заједно са лекарима, али и одбојкашицама и одбојкашима из школе одбојке ДИФ-а, који су одиграли ревијалну одбојкашку утакмицу подршке. Због прогресије болести, оболели имају статус особа са инвалидитетом, а Град Београд стратешки унапређује положај особа са инвалидитетом и то ће наставити да чини и у будућности – истакао је Фадиљ Еминовић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић истакла је да се свакодневна залагања за једнака права свих грађана и живот
без баријера настављају и у наредном периоду у циљу обезбеђивања бољег квалитета живота особа оболелих од мултипле склерозе.

Мултипла склероза је болест од које у Србији болује више од 9.000 људи. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Ток болести је непредвидив, а жене оболевају два пута чешће него мушкарци.

Догађају су присуствовали и Жељко Попадић, заменик директора Сектора за лекове и фармакоекономију у РФЗО, Јасмина Брајковић, председница Друштва МС Србије, прослављени одбојкаши Невен Мајсторовић и Никола Јововић, као и глумци Милан Босиљчић и Жарко Степанов.