четвртак, 22. септембар 2022.

Кораком кроз историју београдске старе индустрије

Поводом Дана европске баштине, Музеј науке и технике и Музеј Југославије организују две пешачке туре кроз Београд које ће се бавити развојем индустрије, најављено је из Туристичке организације Београда.

Прва тура почиње 24. септембра у 13 часова испред некадашње фабрике текстила „Беко” у Булевару војводе Бојовића и осврнуће се на урбану рециклажу индистријских објеката, док ће се друга, која се одржава 1. oктобра у 13 часова, фокусирати на једну од првих индустријских зона у Београду.

Развој индустрије у Београду током 19. и прве половине 20. века текао је паралелно са ширењем града и у значајној мери утицао на његов просторни и урбанистички развој. Положај града на ушћу Саве у Дунав био је од великог значаја за развој индустрије, која је претежно била смештена изван централних делова Београда и тежила ка његовим ивичним и мање изграђеним просторима. На прелазу из 19. у 20. век уз обале двеју великих река формирали су се индустријски центри. Један од првих настао је уз саму обалу Дунава и простирао се од Дорћола до данашњег Панчевачког моста и даље ка Карабурми. 
Разговор о урбаној рециклажи индустријских објеката почеће током прве шетње у суботу 24. септембра код некадашње фабрике текстила „Беко” и наставити обиласком различитих индустријских комплекса на Доњем Дорћолу. Током ове шетње биће речи о развоју ове индустријске зоне, о начину на који је она утицала на развој индустрије у Београду, као и на модернизацију самог града. Учесници ће бити у прилици да виде Магацин на Дорћолу, термоелектрану „Снага и светлост”, фабрику чоколаде Косте Шонде и Музеј науке и технике.

Током шетње улицама Поенкареовом и Венизелосовом у суботу 1. октобра учесници ће имати прилику да упознају једну од првих индустријских зона у Београду, њен развој, али и гашење индустријских предузећа крајем 20. и почетком 21. века. Осим тога, сагледаће и њихов (потенцијални) нови живот, односно пренамену, о чему ће се говорити у Музеју науке и технике. Током шетње проћи ће се поред  Београдског памучног комбината, Дунав станице, Уметничке ливнице „Пластика” и Платнаре.  

Туре су бесплатне и трају два сата, а учеснике ће по некадашњим индустријским зонама водити Ада Влајић и Рифат Куленовић, кустоси Музеја науке и технике, а током друге шетње прикључиће им се Саша Михајлов из Завода за заштиту споменика културе града Београда.