петак, 30. септембар 2022.

Обилазак космајских цркава

У оквиру обележавања „Дана европске баштине”, Завод за заштиту споменика културе Града Београда припремио је по први пут стручни обилазак четири цркве у области Космаја – Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама, Светог Ђорђа у Поповићу, Светог Духа с криптом костурницом у Рогачи и Светог Илије у Малом Пожаревцу, саопштено је из Завода.

На простору Београда налазе се 93 српске православне цркве из периода од краја 18. до прве половине 20. века, које уживају заштиту Завода.

Обилазак је планиран за суботу, 1. октобра, и сва места су попуњена у року од неколико сати. Због великог интересовања за ово стручно вођење, Завод за заштиту споменика културе Града Београда је најавио да ће у оквиру других градских манифестација организовати поново обилазак ових и других космајских цркава и манастира.

На основу црквених летописа, као и списа путописаца 19. века, сазнајемо да су космајске цркве углавном подигнуте на месту старијих богомоља, што указује на континуитет духовног живота космајског подручја. Стилски су ове цркве очувале трагове средњовековне архитектуре, али припадају и периоду кнеза Милоша Обреновића, а поједине су обликоване у српско-византијском стилу са необарокним елементима. У близини цркава су очувани старији надгробни споменици из 19. века.

Овом приликом посетиоци ће моћи да погледају сегмент изложбе Завода за заштиту споменика кулуре са представом сопотских и младеновачких цркава – „Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији града Београда”, коју је Завод приредио 2020. Изложбени панои ће бити постављени у порти Цркве Светог Ђорђа у Поповићу.

Подршку Заводу пружили су Секретаријат за привреду и Секретаријат за јавни превоз, у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „ГСП Београд”, које је обезбедило аутобус. Oбилазак космајских цркава води историчарка уметности Хајна Туцић, стручна сарадница Завода.