уторак, 15. новембар 2022.

Шапић: Показали смо да рокови током реконструкција улица могу да се поштују

Откада је усвојен ребаланс буџета Града Београда за 2022. и када је обезбеђена милијарда динара за реконструкцију и санацију градских улица, показало се да рокови у овим пословима могу да се поштују, рекао је данас градоначелник Београда Александар Шапић. Он је у гостовању на ТВ Прва прецизирао да је много саобраћајница обновљено у року од десет до двадесет дана, те да ће најдужа реконструкција трајати око месец дана.

– За око две недеље, односно пред крај планираних радова изаћи ћу пред грађане са свим локацијама и називима урађених улица, километражом и испоштованим роковима. Идеја је да се, ипак, највише радова изводи током лета, јер је тада Београд „најкомотнији” и више-мање празан, али мислим да смо и све до сада урадили квалитетно, брзо и ефикасно – навео је Шапић.

Градоначелник је подсетио да је оформљено надзорно тело „Лице града”, које сваког понедељка проверава, прати процес рада и рокове не само за градска предузећа већ и за републичка уколико су ангажована у Београду.

Шапић је овом приликом нагласио да близу основних школа и вртића већ више од месец дана о малишанима и њиховој безбедности брину комунални милиционари „Бели”, те да су реакције родитеља и грађана изузетно добре.

– Управо сада дефинишемо локације њихових станица, којих би на територији града требало да буде око сто, 70 на градским и 30 на приградским општинама. Следеће године расписаћемо конкурс за најмање још 500 и верујем да ће оног момента када то буде заживело, а већ је почело, слика Београда, нарочито када је у питању безбедност, бити боља, а онда и комунални ред – рекао је први човек престонице.

Градоначелник очекује да ће до краја године започети подела новогодишњих ваучера које би требало да добију сва деца Београда, закључно са младима до краја средње школе, као и они који раде са децом.

– Родитељи не треба да се брину. Када се испоштују све законске процедуре, започећемо поделу, а оно што смо обећали то ћемо и испунити – рекао је први човек престонице.

Шапић се осврнуо и на проблем јавног превоза у главном граду и најавио да ће следеће недеље у саобраћај бити пуштено 100 нових аутобуса на гас. То ће бити нови и модерни аутобуси који ће допринети смањењу загађења у нашем граду, али и подићи квалитет саобраћаја.

Говорећи о проблему загађења, Шапић је рекао да држава последњих година у заштиту животне средине, смањење загађења, као и у алтернативне начине грејања улаже велика средства и та давања вишеструко су већа него икада до сада.

– Постоје одређени фактори који утичу на загађење, као што су временски, на које не можемо да утичемо, а који нису оправдање за то што је ваздух загађен. Свакодневно ћемо радити на овом проблему, покушаћемо да смањимо загађење од индивидуалних ложишта, али и да нађемо начин да смањимо број аутомобила. То су неке од мера које предузимамо да квалитет ваздуха у нашем граду буде што бољи – рекао је градоначелник.