понедељак, 28. новембар 2022.

Шапић: Бригу о људима подићи ћемо на још виши ниво

Желим да Београд буде престоница попут највећих светских градова и да човек који у њему живи буде приоритет, да његов свакодневни живот буде што једноставнији, мирнији, безбеднији, рекао је градоначелник Александар Шапић гостујући на ТВ Хепи.

– Нећу одустати од свега онога што мислим да је исправно, докле год будем имао прилику да радим у име и за Београђане. Београд се променио набоље последњих седам-осам година. Бригу о људима подићи ћемо на још виши ниво. На Новом Београду сам успео и желим да то имплементирам на територији читавог града, те да покушам да смањим свакодневне проблеме – навео је Шапић.

Он је рекао да је расписан конкурс за сплавове и да ће за 25 дана почети лицитација.

– У септембру смо донели одлуку о уређењу читавог београдског приобаља јер наш град заслужује да има уређено приобаље. Исто тако, пре пар дана угоститељским објектима послали смо обавештење да ће од 1. децембра почети озбиљна контрола буке и свега онога што закон прописује, а што се сада не поштује – рекао је Шапић.

Говорећи о служби „Бели”, градоначелник је истакао да они свако јутро већ два месеца уназад дежурају испред београдских школа. Најавио је да ће идуће године бити расписан конкурс за још 500 до 600 нових службеника.

– Желимо да их буде што више и да буду на услузи грађанима. Радимо на њиховим локацијама, имаћемо близу сто нових пунктова. Они ће уређивати јавни ред и мир и желимо да буду омиљени међу Београђанима. До нове године треба да заживи и јединствени број телефона путем којег ће Београђани моћи да пријаве све проблеме – рекао је Шапић.

Подсетио је да ће реконструкција 43 улице, која је започела 15. септембра, бити завршена до 15. децембра, када се завршава грађевинска сезона.

– Тај посао се ради из ребаланса буџета и желимо да у три месеца, колико трају радови, повратимо поверење Београђана, не пробијајући ниједан рок. Данас имамо тело које се зове „Лице града”, захваљујући којем покушавамо да ускладимо све пројекте у граду, позивајући сва предузећа да координирају своје активности на одређеном пројекту како се послови не би понављали. Грађане не интересује ко спроводи радове, они желе да ти послови буду урађени што пре, што квалитетније и ефикасније – рекао је градоначелник.

Шапић је истакао да је потребан вишедеценијски рад како би се смањило загађење ваздуха, те је поновио да тај проблем не може да се реши преко ноћи.

– Београд ради на томе, мењамо начин грејања у школама и вртићима, постављамо филтере, пустили смо у рад 100 нових аутобуса на гас. Наша је процена да су индивидуална ложишта највећи загађивач и Београду и да се око 150.000 до 200.000 људи греје на тај начин. Тим грађанима је потребно помоћи субвенцијама како би се прикључили на гас, али радимо и на подизању стандарда становништва како би на улицама било што мање аутомобила са старим моторима. Свакодневно се боримо на све могуће начине да омогућимо што чистију животну средину јер је то и у свету тема број један – рекао је Шапић, додавши да данас у енергетској кризи, коју је изазвао рат са Украјином, треба наћи неки баланс.

Говорећи о Старом савском мосту, градоначелник је рекао да ће на том месту бити изграђен нови функционални мост који неће угрожавати развој града и заустављати саобраћај. Све полемике о овој теми, додао је, злоупотребљавају се у политичке сврхе.