петак, 2. децембар 2022.

Никодијевић: Београд подржава предлог да „Рута” постане манифестација од изузетног значаја за град

Председник Скупштине Града Београда примио је данас у Старом двору уметнике и организаторе пројекта „Регионалне уније театара” (РУТА), чији је оснивач Београдско драмско позориште.

Никодијевић је том приликом истакао да ће Град Београд наставити да подржава фестивал како би постао манифестација од изузетног значаја за град, као што су Битеф, Фест, Белеф.

– На предлог Југа Радивојевића Град је одлучио да подржи иницијативу за оснивање регионалног позоришта главних градова „Рута”. Прошло је само неколико месеци од идеје до реализације и 2019. године одржан је први фестивал у Београду, а касније и у другим градовима бивше Југославије. Фестивал је постигао невероватан успех, што показују и препуна позоришта градова широм бивше државе. Публика је са одушевљењем прихватила да имамо овакав регионалан фестивал који треба да повеже све градове бивше Југославије. Старијим грађанима то изазива позитивне емоције и сету на бившу државу, док је млађим генерацијама то прилика да виде у којем правцу се развија култура у другим државама – рекао је председник градске скупштине.

Он је нагласио да је овај фестивал за само три године постигао изузетан одјек у јавности, од Македоније до Словеније и, како је навео, драго му је што већ узима све већи замах.

– Култура најбоље и најбрже повезује људе. Трудићемо се да културу уздигнемо на степен који она заслужује јер за то имамо огромне потенцијале. Верујем да ће овај фестивал постати традиција у деценијама пред нама – рекао је Никодијевић.

Секретарка за културу Наташа Михаиловић је истакла да „Рута” после само три године заслужује да јој се посвети посебна пажња јер она спаја регион, помера границе и указује на то да добре идеје могу да нађу на подршку Града и државе.

– То су пројекти који доносе добробити како Граду и грађанима тако и свима у региону, који су део ове манифестације – нагласила је Михаиловићева.

Југ Радивојевић, директор Београдског драмског позоришта, рекао је да је „Рута” потврдила свој смисао, што указује велико интересовање публике широм региона, те да очекује да ова манифестација постане од изузетног значаја не само за Београд већ и за градове у окружењу. 

Напомена: Видео-материјал може се преузети са сајта infobiro.tv