уторак, 24. јануар 2023.

Састанак делегација Београда и Санкт Петербурга

Помоћник градоначелника Александар Савић данас је у Старом двору одржао радни састанак делегације Града Београда са представницима руског града Санкт Петербурга, коју је предводила заменица директора Департмана за унапређење града Лариса Викторовна Кануникова. Састанку су присуствовали секретари и подсекретари у областима које су предвиђене сарадњом између два града, представници Амбасаде Руске Федерације и Информационо-пословног центра Санкт Петербурга у Београду.

У разговорима је истакнута жеља за што бољим односима, у складу са Споразумом о сарадњи који су у претходном периоду потписали Београд и Санкт Петербург, и указано је на традиционално пријатељство двају народа.

На састанку су усаглашени ставови о потреби сарадње и размене искустава у областима социјалне заштите, спорта, образовања, привреде и комуналних делатности.

Домаћини су госте информисали и о активностима Града Београда, који ће обезбедити бесплатну социјалну заштиту за све кориснике, бесплатне вртиће за децу, уџбенике за ученике основних и средњих школа, субвенције у области привреде, спортске манифестације, нове пројекте у уређењу града. Такође је било речи и о напорима Града да Београд буде што уређенији и зеленији град. Делегација Санкт Петербурга је представила активности које се спроводе у овом граду, пројекте уређења града и његових парковских површина, те активности у области социјалне заштите, образовања, спорта и културе. Делегације су се сагласиле о потреби формирања посебне радне групе која ће координирати заједничке пројекте и акције предвиђене споразумом о сарадњи двају градова.

Помоћник градоначелника је том приликом захвалио делегацији Санкт Петербурга на предвиђеној донацији парковских реквизита у духу овога града, намењених за уређење будућег новог игралишта у Улици Арсенија Чарнојевића.