уторак, 24. јануар 2023.

Одржана седница Савета за координацију акивности и мера за раст БДП-а

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас седници Савета за координацију акивности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој су анализирана домаћа и глобална кретања, са пројекцијама привредног раста за текућу годину и могућностима за одржање финансијске стабилности земље. Седници је председавала Ана Брнабић, председница Владе Србије, а присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

На седници је речено да су у области туризма, информационих технологија и услуга остварени добри резултате, а да су мере предузете у привлачењу директних страних инвестиција, у претходној години, биле значајан покретач домаће привреде и додатни подстицај за отварање нових радних места, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Такође, како је речено, услужни сектор је у претходној години имао улогу доминантног носиоца привредног раста. 

Када је у питању пољопривреда, подвучен је значај улагања у додатне мере заштите од природних непогода, пре свега у радарске системе за противградну одбрану, системе за наводњавање, електрификацију поља. 

Посебан акценат стављен је на додатне подстицаје сточарству, које у последњим годинама бележи тренд опадања. Министарство ће радити и на ревидирању критеријума за учешће у ИПАРД програму, како би већи број регистрованих газдинстава могао да аплицира за ова европска средства за пољопривреду.

Како би се очувао одржив привредни раст, наведена је неопходност даљег улагања у капиталне пројекте у области путне и железничке инфраструктуре, али и ефикасне реализације и извршења буџета у области здравства, енергетике, заштите животне средине, спортске и комуналне инфраструктуре.

Једна од мера коју ће Савет за БДП пратити током године је и брзина издавања локацијских услова и грађевинских дозвола, како би се ослободио пун потенцијал приватних инвестиција у Србији.

Закључено је да је даље подстицање дуалног образовања изузетно важно, с обзиром на потребе нашег тржишта и чињеницу да образовани по овом систему лакше долазе до посла и боље плаћених радних места.