субота, 28. јануар 2023.

Организација за народну уметност – фолклор и фолклорни ансамбл са Крфа у посети Старом двору

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић угостила је данас у здању Старог двора Организацију за народну уметност – фолклор (ИОФ) и њихове колеге – фолклорни ансамбл из места Сињес са Крфа.

Весна Видовић је рекла да острво Крф за Србе има посебан емотивни и историјски значај. 

– На помен Крфа, сетимо се наше историје. Наша војска, наша цела држава била је смештена на Крфу. Тадашња власт је уступила зграду Народног позоришта Скупштини Републике Србије, као и хотел за нашу владу. У историји ниједна држава то није учинила за другу државу. То је дало снагу нашој држави да се поврати и да буде на територији на којој се и данас налазимо – нагласила је заменица градоначелника.

Она је гостима са Крфа пожелела добродошлицу, поручивши им да је Београд њихова друга кућа и да се у њему осећају као да су у свом граду. 

Заменик градоначелника Крфа Јанис Јоанис је рекао да је задовољство бити у Београду, те подсетио на пријатељство српског и народа са Крфа.

Организација за народну уметност – фолклор (ИОФ) има више од две деценије дугу сарадњу са ансамблом са Крфа. Сарадња се остварује реализацијом међусобних посета и учешћем на фестивалима у Београду, на Крфу и у другим градовима Европе.

Последња посета грчког ансамбла Београду била је поводом обележавања стогодишњице доласка српске војске на Крф.

У Старом двору данас су се ансамбли представили пригодним програмом – играма из њиховог програма.

Догађају је присуствовао и члан Градског већа Вук Мирчетић.