петак, 3. фебруар 2023.

Шапић: Ада Сафари најбоље решење за Зоо-врт

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је пресељење Зоолошког врта са Калемегдана на део Аде Циганлије, познатији као Ада Сафари. 

Он је на конференцији за новинаре, одржаној на овој локацији, подсетио да се Београдски зоолошки врт налази на тренутној локацији готово сто година, као и да је промена локације због много разлога била честа тема током последњих деценија. 

– О томе се говорило због услова у којима животиње живе на садашњој локацији, а онда и због културног добра које Калемегдан представља. Никада нисмо могли да „уђемо” у озбиљнију причу са Унеском око заштите Калемегдана, јер се тамо налази Зоолошки врт. Било је предлога и покушаја, чак и од стране бившег директора Вука Бојовића, који је имао идеју да се Зоолошки врт пресели на Велико ратно острво. Постојао је пројекат, али према информацијама које имам проблем су биле честе поплаве на Великом ратном острву. Након тога су се појавиле идеје о селидби на периферију, помињали су се Крњача и Сурчин, али мислимо да то није добра идеја зато што би требало да Зоолошки врт буде део градске целине. Сви велики градови имају зоолошке вртове који су релативно близу урбаних делова. Најтежи задатак био је пронаћи место у урбаном делу града у којем ће се животиње осећати колико-толико као у природном станишту – рекао је Шапић. 

Градоначелник је назначио да се овом темом бавио неколико месеци, као и да се дошло до закључка да Зоолошки врт не би требало удаљити превише од централних градских делова, а да са друге стране животињама буду омогућени добри услови за живот. 

– Дошли смо до закључка да би Ада Сафари и подручје које се налази у непосредној близини било најбоље решење. Овде има доста дрвећа, постоји мало језеро и животиње би се сигурно боље осећале. Такође, овај простор је двоструко већи од оног који Зоолошки врт тренутно заузима, четрнаест у односу на седам хектара. Београд, као град који претендује да постане центар овог дела Европе, треба да има и један од најлепших зоолошких вртова. Уколико нам пође за руком да реализујемо овај пројекат, мислим да би Београд добио зоолошки врт којим бисмо се сви поносили – додао је Шапић. 

Шапић је истакао да овај пројекат захтева претходне потезе, пре свега решавање статуса 270 породица које живе у овом делу Аде Циганлије. 

– Ти људи свакако неће остати без крова над главом, са њима се већ ушло у неке разговоре и они ће добити оно што им по закону припада. На предстојећој скупштини говорићемо и о још једној теми у вези са Адом Циганлијом, пешачко-бициклистичким мостом, који ће омогућити бољи прилаз са новобеоградске стране. Ревитализоваћемо и план савске жичаре из Улице Агостина Нета, која такође треба додатно да повеже новобеоградску страну са Адом – рекао је Шапић, оценивши да би пешачко-бициклистички мост могао да заживи крајем 2024. или почетком 2025. године.

Он је истакао да због градских пројеката нико неће остати без крова над главом и најавио да ће кроз неколико месеци бити завршен идејни пројекат за Зоолошки врт, који ће бити представљен јавности. Шапић је подсетио и на добар пример зоо-врта на Палићком језеру, истакавши да сличним решењем и Београдски зоо-врт може постати још бољи бренд. 

– То ће бити велика ствар за Београд. Ако успемо да реализујемо тај пројекат, бићу веома поносан на све нас. Зоолошки врт заслужује боље услове а Калемегданска тврђава заштиту Унеска и конзервацију, јер представља једно од највећих културних добара које имамо – рекао је Шапић. 

Догађају су присуствовали главни урбаниста Марко Стојчић и директор ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић.

Напомена: Видео материјал са догађаја може се преузети са следећих линкова

https://we.tl/t-E7Zdo7W4tX

https://wetransfer.com/downloads/e0f03d0b292435124e925b7107fc13c420230203130955/5d1944ca4ba709751cc345b7c1fb5f9e20230203130955/d2fc67