понедељак, 6. фебруар 2023.

Шапић: На Калемегдану неће бити градње након пресељења зоо-врта

На Калемегдану се наравно ништа неће градити после пресељења зоолошког врта и заиста не могу да верујем да некоме такве глупости могу да падну на памет и да такве неистине пласира у јавност. Напротив, тиме се управо стиче први услов да се Калемегдан као наше културно добро нађе под заштитом Унеска, што до сада није могло да се деси док се ту налази зоо-врт. То треба да буде место где ће људи да уживају у нашој историји и природи, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић.

Он је гостујући у емисији „Реактор” на ТВ Уна нагласио да ће Калемегдан бити сигурнији и мирнији. 

– Покушаћемо да испунимо све услове које Унеско тражи, да се зидине конзервирају и да онда Калемегдан, као можда наше највеће културно добро, буде на месту које му културолошки и припада – рекао је Шапић.

Према његовим речима, пресељење зоо-врта тражи и решење за људе који у делу Аде Циганлије живе већ дуги низ година. 

– Потребно је раселити полулегално насеље. Град те људе неће оставити на улици, наћи ће им одговарајући смештај на основу закона. Животињама ће сигурно на новој локацији, Ади Сафари, бити боље, јер ће бити у природном окружењу и на дупло већем простору него до сада. Битно је и да се успоставе алтернативни начини преласка на Аду Циганлију не само због зоолошког врта већ и због саме Аде, која је већ сада постала место које викендима посећује и до 200 хиљада људи. Имамо само једно уско грло како људи до тамо стижу. Зато смо поново активирали причу о пешачко- бициклистичком мосту, а одлука о томе наћи ће се на предстојећој седници Скупштине града. После тога кренућемо у његово пројектовање, а ако све буде текло по плану, до краја 2025. године имаћемо мост од Новог Београда до Аде Циганлије – рекао је градоначелник.

Он је најавио да ће се пред одборницима градског парламента на предстојећој седници наћи промена плана детаљне регулације Булевара краља Александра, која омогућава да се настави са његовом реконструкцијом, после чега ће ова значајна саобраћајница имати бољи проток саобраћаја.

– Булевар ће до Устаничке улице да изгледа идентично. Планом детаљне регулације, који је донет 2009. године, требало да трамвај иде од Устаничке ка Смедеревском путу. Из тог разлога никада се није ушло у даљу реконструкцију Булевара, јер би требало да се сруши велики број кућа. Укидањем трамваја на том делу омогућујемо да се Булевар шири са по две траке у оба смера, а да се паралелно уреди део између Устаничке улице и Цветкове пијаце на исти начин како је ураћен остали део Булевара до Цветкове пијаце, с трамвајем у средини. Изменом плана, трамвај иде до Устаничке, где се окреће, а даље иде аутобус. На тај начин проток саобраћаја ће се побољшати, а сви грађани тог дела града имаће широк булевар који ће смањити гужве – прецизирао је градоначелник.