уторак, 16. мај 2023.

Градоначелник Шапић: Нови, јефтинији и ефикаснији систем јавног превоза, „Београд плус”, креће од сутра

Нови систем наплате и контроле градског превоза сада носи назив „Београд плус”, а новина је и број 9011 на који ће грађани, већ од сутра, путем СМС поруке, на једноставан начин моћи да купе карту, рекао је градоначелник Александар Шапић новинарима на конференцији у Старом двору.

– Након раскида уговора започели смо осмишљавање новог система наплате јавног превоза путем СМС поруке, а ускоро ће то бити могуће и путем апликације. Грађани ће имати могућност куповине карата и у папирној форми. У првом „таласу”, који подразумева куповину карте у папирној опцији, то ће моћи да се учини на десет продајних места, а током лета и на најмање 250 киоска на најпрометнијим станицама – појаснио је градоначелник.

Детаљне информације о новом тарифирању наћи ће се на стајалиштима јавног превоза, у аутобусима на ЛЕД екранима, а убрзо и на рекламним таблама у граду, прецизирао је градоначелник. Цене су знатно смањене у односу на раније, додао је он, и изразио очекивање да ће то бити „ценовник враћања поверења у Град”.

– Очекујемо да нови систем учини наш јавни превоз здравијим, нормалнијим, исправнијим, аутентичнијим, те да у року од неколико месеци, после дванаест година, можемо да имамо пуну информацију о томе где су мањкавости, каква је стварна наплата, колико новца стварно приходујемо, као и где се крећу аутобуси. Најважније је да новац Београђана више не иде никаквом приватном лицу или странцу, већ остаје њима и њиховом граду – рекао је Шапић.

Градоначелник ће данас званично потписати нови ценовник, а ова, на Градском већу усвојена одлука примењиваће се већ од сутра.

Према његовим речима, цене превоза су непромењене од како је раније најавио, осим што је дошло до додатног снижења цене месечне карте са најављених 2.500 на 2.200 динара за А и Б зону, док је за Ц зону, која обухвата читаву територију града, цена са најављених 3.500 динара снижена на 3.300 динара. Претходне цене поменутих карата су биле 4.990 и 3.275 динара. Очекујемо, додао је, још једно значајно снижење које се тиче месечне карте. Градоначелник је рекао и да су сви правни субјекти, који су куповали месечне карте, обавештени о начину куповине карата за јун.

Појаснио је да у зону А спадају све градске општине, у зону Б све рубне, односно приградске општине, осим Гроцке која се дели, те ће делови северно од Врчина и Заклопаче бити у А зони, а јужно у зони Б.

– Систем је веома једноставан. Карта А90 је за вожњу од 90 минута. Тако се рецимо у поруку укуца А90 и пошаље на 9011, те на тај начин купујете карту од 90 минута. Уколико укуцате А1 добијате дневну карту, А7 – недељну карту и А30 – месечну карту. Исти принцип је и за Б и Ц зону, која заједно обухвата А и Б зону. Повратна порука која вам стигне, као када плаћате паркинг, јесте доказ плаћене карте за јавни превоз. Када у возило уђе комунални милиционар или „Београдски лични”, који ће бити једино овлашћено лице да врши контролу карата, покажете му повратну поруку, уколико сте карту купили путем СМС поруке. На карти од 90 минута ће писати тачно време до када она важи. Дневна карта ће важити до 23.59 часова тог дана, од тог времена до 04 часа превоз је потпуно бесплатан, а од 04 сата креће нова дневна карта – рекао је Шапић.

Старији од 65 година, најавио је градоначелник, имаће доживотну, персоналну картицу за јавни превоз.

– Уз личну карту већ од сутра на посебним, избрендираним пунктовима у свим градским општинама, и то независно од места пребивалишта, најпре ће их фотографисати и врло брзо на лицу места издавати персонализовану доживотну картицу за јавни превоз – истакао је Шапић.

Ко има годишњу карту, треба да дође на једно од продајних места и уз доказ биће му издата нова, ономе ко има месечну карту она ће важити да краја маја, а већ од јуна куповаће месечну карту по новом принципу. Сваки правни субјекат, односно фирма која има више од пет запослених, имаће додатни попуст, навео је Шапић.

Први човек престонице је истакао и да је завршен процес реализације дела пројекта „Смарт ситија” са Владом Србије и „Телекомом”, као носиоцем пројекта, који ће се звати „Паметно управљање јавним превозом”.

– Систем остављамо у рукама државе. Они ће нам обезбедити ГПС систем уређаје, комплетан систем праћења аутобуса, обрачун пређених километара и оптимизацију кретања возила, као и апликацију за праћење јавног превоза. Процена је да би ово требало да буде готово за месец до месец и по дана. Док то не буде спремно имаћемо, као што је и раније функционисало, отправнике који ће на почетним станицама бројати аутобусе. Тако ћемо ручним путем водити евиденцију возила – нагласио је градоначелник.

Шапић је најавио и да ће од почетка до краја летње сезоне улазак у све отворене базене на девет највећих спортских центара у Београду – бити бесплатан.

– Од сутра, грађани ће моћи да у било којој општини, независно од пребивалишта, добију персонализовану, сезонску карту за отворене базене. За малолетна лица то ће чинити родитељ уз приложену здравствену књижицу – рекао је Шапић.

Спортски центри биће опремљени ауторизованим апаратима за валидацију карте. Када буде заживела „београдска картица”, овакве, наменске картице неће морати да се ваде, већ ће она важити за низ бесплатних погодности или попуста које је Град Београд омогућио својим грађанима, прецизирао је Шапић.

Градоначелник је показао и прслук Града Београда, који ће на терену носити сви запослени у јавним предузећима, али и извођачи и подизвођачи јавних радова. То ће омогућити да грађани тачно знају иза којих радова стоји Град, навео је Шапић, додајући да је крајњи циљ одговорност и убрзање и ефикасност у извођењу јавних радова.

 

Напомена: Видео-материјал са догађаја можете преузети на следећем линку: 

https://wetransfer.com/downloads/ae1a98da846d2fefaa6973d18915ad8720230516131729/4bc708b5d3cef2fa82529dc8966bac5320230516131730/cb1ec3