четвртак, 18. мај 2023.

Шапић: Циљ новог система наплате превоза је појефтињење и унапређење, а не репресија било које врсте

Контролори „Кенткарта” више нису овлашћена лица, већ су то једино „Бели” који ће као службена лица обављати контролу карата за јавни превоз, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић. Тим поводом je апеловао на грађане да пријаве полицији ако их било ко узнемирава и ако им било ко, осим „Белих”, тражи карту.

Он је изјавио да очекује да ће до краја недеље на свим стајалиштима градског превоза бити истакнути информативни плакати о новом систему јавног превоза „Београд плус”, а како је рекао, у аутобусима већ постоје ЛЕД екрани који ће знатно допринети да грађани буду боље информисани о новом систему наплате.

– Све је доста поједностављено јер постоје само четири форме од 90 минута, А1 (један дан), А7 (седам дана) и А30 (месец дана), као и један јединствени број 9011 за поруке. Цена карте која се купује СМС поруком биће скупља за око три динара јер је то цена мобилних оператера – рекао је први човек српске престонице за „Београдску хронику” и додао да у првим данима примене новог система неће бити никакве репресије нити контроле.

Сви грађани који имају средства на досадашњим картицама могу да оду у једну од десет пословница и да новац искористе да купе карту коју желе. Све повлашћене категорије остају, али по сниженој цени од хиљаду динара која ће бити јединствена за свих тринаест категорија, истакао је градоначелник. Новина је и годишња карта за повлашћене категорије и она износи једанаест хиљада динара.

За основце и средњошколце превоз је потпуно бесплатан, и то је још један уступак, јер су до сада средњошколци морали да плаћају. Деца која похађају средњу школу од септембра ће добити персонализоване карте за превоз на којој ће бити назначена завршна година школовања.

Градоначелник се осврнуо и на поједине медије који су преносили написе са друштвених мрежа о томе на који начин се систем може преварити, осуђујући овакве поступке медија.

– Може да се украде из самопослуге, може да се опљачка банка, све може да се превари, али када пропагирате како неко да украде, поставља се питање да ли уопште завређујете позицију на којој се налазите – да комуницирате с јавношћу. Али, нисмо ни ми баш толико наивни. Када се плаћа превоз СМС-ом, стиже повратна порука са јединственим бројем који заправо представља контролни број и ако „Бели” посумња, увек може да пошаље контролну поруку. Уколико се не појави на телефону оног који је платио карту, реч је о фалсификату. Важно је да људи знају да преваре оваквог типа више нису прекршаји, већ кривично дело с могућом казном до три године затвора. Уколико неко хоће за педесет динара да ризикује да добије кривичну пријаву коју ћемо поднети против њега, он нек изволи – рекао је градоначелник.  

Проширење Вишњичке улице од пресудног је значаја за житеље овог дела града, навео је Шапић, и прецизирао да ће са сваке стране бити по две траке, плус једна аутономна за јавни превоз. Тренутно јесу гужве, али се ради брже од предвиђених рокова, навео је градоначелник. Ипак, када буде била завршена реконструкција, живот људи на Карабурми, у Вишњичкој бањи, Вишњици, и уопште у том делу Звездаре и Палилуле неће више бити исти.

– Жао ми је због гужви, али мислим да ће ово бити једна од најбољих ствари које радимо последњих месеци – оценио је Шапић.

За све бесплатне пројекте и програме има новца, који је предвиђен у буџету Града, јер је у фокусу рада социјална политика, брига и помоћ грађанима и безбедност деце, закључио је градоначелник.