петак, 21. октобар 2011.

Музеј ромске културе у новом простору на Карабурми

Сталном поставком под називом „Материјална култура Рома у Србији”, данас је свечано отворен Музеј ромске културе у новом простору у Улици хусињских рудара 31а на Карабурми. Простор је донација организације „Српске православне слоге”, а у опремању је делом учествовао и град Београд, који је пре две године обезбедио и сада галеријске просторије у Рузвелтовој улици. Те просторије обухватају површину од 72 квадратна метра, док се ове нове на Карабурми простиру на чак 180 квадрата.

Према речима директора музеја Драгољуба Ацковића, култура се дели на материјалну и духовну, а у музеју ће бити места за репрезентативно представљање и једне и друге.

– Изузетно је тешко било наћи експонате и то је захтевало деценијски ангажман. Последње три године интензивно купујемо експонате, али и ова поставка је само  део оног што ромска култура може да понуди и један музеја треба да има. Поред сталне поставке, у десет рачунара похрањено је око 150 хиљада докумената ромске културе, што је предуслов за стварање виртуелног музеја, који би омогућио да свако ко жели да сазна о било ком елементу те културе може то да учини из било код дела света. Важно је знати да ако народ нема културу, нема ни будућност. Наша жеља да Роми имају будућност полако се остварује на тај начин што реализујемо пројекте попут овог, затим отварањем библиотеке, академије наука, пен клуба и слично, са перспективом за даљи развој – рекао је Ацковић.

Град Београд много чини за очување ромске културе, истакао је Ацковић, даје несебичну подршку, а финансирао је и безмало деведесет одсто активности Музеја ромске културе.

Отварању музеја у новом простору претходио је округли сто на тему „Ромске и друге културне институције као начин очувања и развијања ромске културе”. Овакви округли столови, додао је Ацковић, чине много за еманципацију Рома, а дискусије ће бити објављене у алманаху ромске културе. Догађају су присуствовали представници владиних и невладих организација из Србије и окружења, као и амабасада у Београду. За вечерас у 19 часова планирана је изложба аустријске сликарке Кристине Шенк у галеријском простору (Рузвелтова 41-43).