четвртак, 1. октобар 2015.

Отворен Музеј опанчарства у селу Раковица

Градска секретарка за привреду Тијана Маљковић отворила је данас Музеј опанчарства у селу Раковица, надомак Београда, у оквиру манифестације „Дани европске баштине”.

Она је подсетила да је тај секретаријат надлежан за развој туризма, као и промоцију старих заната који су тема овогодишњих Дана европске баштине.

– Први музеј овог типа на територији престонице на едукативан и занимљив начин промовише производњу опанака, али и друге старе занате попут припреме кафе на традиционалан начин или како да правимо ајвар или слатко – навела је Маљковићева.

Она је истакла да је ово нова туристичка атракција на општини Вождовац која се налази на самом путу ка Авали и позвала грађане и госте престонице да у оквиру дневних обилазака посете и ово занимљиво место.

Саветник предсендика општине Вождовац Вук Мирчетић подсетио је да је та општина помогла пети пројекат у оквиру овогодишњих Дана европксе баштине и изразо наду да ће Музеј опанчарства добити значај какав и заслужује.

Председник Националне асоцијације старих и уметничких заната „Неше руке” Дејан Милосављевић рекао је да збирка садржи 70 пари опанака из разних крајева Србије, од којих су неки стари и 150 година. Он је истакао да му је циљ да се то стваралаштво заштити и буде стављено на Националну листу нематеријалне културне баштине, а касније и на листу UNESCO-а.

У склопу комплекса налази се Центар за старе занате, где посетиоци могу да виде и пробају на који начин су занатлије некада радиле попут ковача или столара, такође како су се правиле свеће на традиционалан начин, као и да се опробају у припреми зимнице или печењу ракије.