четвртак, 28. фебруар 2019.

Радојичић у Тел Авиву: Израелска искуства у креирању безбедних и паметних градова применљива на Београд

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић учествује на 33. Међународној конференцији градоначелника у Израелу. Током званичне посете Тел Авиву, он је са израелским званичницима, представницима компанија и колегама из градова широм света разговарао о примени модерних технологија како би градови били безбеднији и функционалнији.

Делегација коју чини 25 градоначелника, у складу са овогодишњом темом конференције „Иновативни градови” у Тел Авиву, обишла је берзу, Градску скупштину, Командни центар за паметни град и Општинску конференцију иновација „Муни Експо 2019”.

Током обиласка берзе у Тел Авиву, градоначелници су имали прилику да звоном обележе нови дан на тржишту, а потом слушали информативна и корисна предавања о иницијативама и напорима које је Израел предузео како би изградио паметне градове. Како то изгледа у пракси, видели су у Командном центру паметног града. 

– Систем се заснива на савременим технологијама, камерама, паник тастерима и другој опреми. Оно што је важније, применљив је на различите градове. Систем омогућава да се у свакој ситуацији појача безбедност становника и унапреде услуге које пружају општине. Ефикасније пружање услуга грађанима је оно на чему радим са својим тимом, а примери добре праксе, какве смо имали прилике да видимо у Тел Авиву, нама су драгоцени – истaкао је Радојичић.

О путу који је Израел прешао како би заслужио титулу „Старт ап нације” говорило се и на пријему, који је градоначелник Тел Авива Рон Хулдаи приредио у Градској скупштини. Делегација се састала и са бившим израелским премијером Ехудом Олмертом, који је истакао да Израел има много нових иновативних старт ап компанија, у чији су рад укључени и млади.

Радојичић је нагласио да се значај ове конференције не огледа само у искуствима Тел Авива које као један од водећих иновативних градова несебично дели, већ и у сусретима са државним и градским званичницима.

– Градоначелник Тел Авива Рон Хулдаи и ја смо разговарали о важности Споразума о сарадњи наша два града, који је потписан 1990. године. На обострано задовољство, разматрали смо о могућностима за продубљивање пријатељских односа – казао је Радојичић и додао да су му значајни и разговори са градоначелницима Питсбурга и Беверли Хилса.

Пријем за 25 градоначелника светских градова, израелске градоначелнике и стране амбасадоре организовали су и Америчко-јеврејски конгрес, Амерички савет за светско јеврејство и Федерација израелских градоначелника. Окупљенима су се обратили Џек Розен из Америчко-јеврејског конгреса и челник Федерације за локалне власти Хаим Бибас.

– Захвалан сам председнику Америчко-јеврејског конгреса Џеку Розену на позиву за учешће на Међународној конференцији градоначелника у Израелу, као и на искуствима која је поделио са нама. Посебно ми је драго што је као велики инвеститор изразио заинтересованост за улагање у Београд, као и жељу да га посети – рекао је градоначелник.

Делегација је посетила и Општинску конференцију иновација „Муни Експо 2019”, која се фокусира на паметне градове и урбану безбедност, а коју организује Федерација локалних власти Израела у сарадњи са Извршном дирекцијом за борбу против тероризма у Уједињеним нацијама.