среда, 12. април 2017.

Синиша Мали: Споменик Конфуцију симбол пријатељства Србије и Кине

Градоначелник Београда Синиша Мали и члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и заменик шефа Руководилачке групе Централног комитета КПК за изградњу партије Џанг Чунсиан, свечано су открили споменик кинеском филозофу Конфуцију на месту бивше кинеске амбасаде, која је порушена у НАТО агресији 1999. године.

Откривању споменика претходило је полагање венаца на спомен-плочу посвећену жртвама бомбардовања амбасаде, када је погинуло троје, а повређено 20 људи. Догађају је присуствовала и в.д. секретара за културу Ивона Јевтић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Градоначелник је истакао да за Србију и Београд нема веће радости од догађаја какав је данашњи, као и да величанственим спомеником Конфуцију славимо његову мисао и мудрост које су дубоко уткане у цео свет.

– Славимо искрено и нераскидиво пријатељство два народа и две државе. Овај споменик постаје симбол пријатељства и сарадње два народа, али и искрене намере да то пријатељство и сарадњу унапређујемо из дана у дан. Да је на свету више људи који живе вођени Конфуцијевим учењем, било би мање зла и сукоба, а више човекољубља и жеље да се напредује по питању толеранције и разумевања – рекао је Мали.

Према његовим речима, споменик би требало да буде позив да учимо од мудрог Конфуција и да уз њега растемо у боље људе.

–  Нека нам је на част и дуговечност Конфуцијев споменик, нови симбол старог пријатељства, ново знамење Београда и Србије, овде испред будућег Кинеског културног центра, који ће још више унапредити партнерску, пријатељску причу Србије и Кине. Та прича је пример читавом свету, како ваља градити односе међу државама и народима – закључио је градоначелник.

Џанг Чунсиан је изразио задовољство због указане прилике да са градоначелником Београда открије споменик Конфуцију.

– Он је био не само велики филозоф, већ учитељ и политичар. Његове мисли су утицале на Кину током хиљада година и постале су саставни део кинеске традиције и културе. Завршетак споменика Конфуцију на Тргу пријатељства Кине и Србије има посебан значај. Пријатељство наших земаља превализилази простор и време, али и доприноси културној размени – рекао је Чунсиан.