петак, 11. март 2016.

Синиша Мали: У наредних десет година изградићемо 1.600 километара водоводне и канализационе мреже

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је данас у Старом двору стратегију изградње водоводне и канализационе мреже на територији 17 градских општина. Представљању плана присуствовали су помоћници градоначелника Ирена Вујовић и Борко Милосављевић, градски менаџер Горан Весић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и Светозар Веселиновић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Представљању детаљног плана који јасно предвиђа када ће се и у којим деловима Београда градити водоводна и канализациона мрежа присуствовали су чланови Градског већа, као и  представници београдских општина.

Синиша Мали је истакао да је Скупштина града крајем прошле године усвојила Стратешки план развоја система водоснабдевања и каналисања насеља на широј територији града Београда  до 2025. године, који је, на основу тренутног стања на терену и могућности, дао смернице за даље активности на развоју мреже. 

– У протеклих неколико месеци тимови из општина, Дирекције за грађевинско земљиште и „Београдског водовода и канализације” радили су на операционализацији плана и разрадили сваки детаљ тог документа за свих 17 градских општина. У наредних десет година желимо да сваки део Београда има прикључке на водовод и канализацију, као и асфалт. Ово је први пут у двадесет година да људи неће чути само обећања, него ће добити план, рокове и новац који ће се инвестирати у завршетак водоводне и канализационе мреже на територији града – рекао је Синиша Мали.

Градоначелник је истакао да су у оквиру плана дефинисана четири основна циља: нова водоводна и канализациона мрежа, замена постојеће мреже, изградња фабрика за пречишћавање воде јер се сва непрерађена вода слива у Саву и Дунав, и потпуно инфраструктурно опремање свих индустријских зона које су дефинисане новим генералним урбанистичким планом.

– У наредних десет година изградићемо укупно 1.600 километара водоводне и канализационе мреже, а у ту сврху ће Град Београд издвојити до 700 милиона евра. Такође, за изградњу 14 постројења за прераду отпадних вода потребно је додатних 300 милиона евра. Велики подухват је у питању, вредан је милијарду евра и радиће се делом из сопствених средстава, делом по принципу јавно-приватног партнерства и кредитирања – истакао је градоначелник, нагласивши да су многи пројекти већ започети и да су они резултат разговора и добре сарадње са грађанима.

Динамиком радова за ову годину предвиђено је улагање од 37 милиона евра, и према речима Синише Малог тај новац је већ издвојен и налази се у буџетима општина, Дирекције за грађевинско земљиште и „Београдског водовода и канализације”.

– Наредне године сума ће износити 50 милиона евра, следеће 82 милиона, 2019. и 2020. године 260 милиона, а за период 2021–2025. издвојићемо још 650 милиона евра. Свака општина је покривена планом и када кренемо међу грађане са презентацијом планова окренућемо још једну страницу даљег развоја и обнове града – то је асфалт. Хоћемо да свака кућа и домаћинство имају асфалт до своје куће. То је важно и нама и нашим грађанима, јер тако подижемо стандард и квалитет живота у Београду – рекао је Синиша Мали.

Говорећи о свакој општини појединачно, градоначелник је нагласио да ће највише бити издвојено за општину Палилула – 277 милиона евра, тако да ће сваки грађанин Палилуле добити воду и канализацију у наредних десет година. То нам је веома важно,  будући да је посебно та лева страна Дунава до сада била потпуно неразвијена. Наиме, број становника на овој општини је у константном порасту, што није до сада било праћено одговарајућим ширењем водоводне и канализационе мреже. С обзиром на то да је велики део мреже развијан стихијски, ми ћемо уложити напоре да се мрежа доведе у званичан систем београдског водовода. То значи и већу поузданост и квалитет.

– Следи општина Земун, јер насељу Алтина, на пример, недостаје неопходна инфраструктура и у ту сврху ће бити издвојено 203 милиона евра. У овом делу Земуна већ увелико теку обимни радови. Ја ћу управо сутра посетити ову општину и радове на санацији канализационо-црпне станице „Карађорђев трг” у Земуну. Значи, већ смо почели са радовима и нема празних прича, а радићемо још више. Једно од већих улагања је општина Чукарица, а у систем на овој општини ће бити уложено око 145 милиона евра. Наиме, на овом подручју се очекује даља урбанизација, као и формирање нових индустријских зона, које су предвиђене и ГУП-ом који је пре неколико дана усвојен на седници Скупштине града. Да би се то остварило, неопходна је изградња како примарних објеката тако и секундарне водоводне и канализационе мреже. Важно је да ту наглу урбанизацију поткрепимо и одговарајућом инфраструктуром – нагласио је градоначелник.

У Гроцку ће бити уложено 68 милиона евра, казао је Синиша Мали, подсетивши да за неколико дана управо почиње изградња канализационе мреже у Калуђерици, на шта се чекало деценијама уназад, нагласивши да ће се решавати и проблем отпадних вода. У општину Нови Београд уложиће се 65 милиона евра, а радиће се на изградњи недостајућих примарних објеката и на развоју секундарне мреже, као и на обнови постојећих објеката водоснабдевања и каналисања. 

– У Барајево ћемо доста уложити ове године, започећемо изградњу водоводне мреже у насељима Бељина и Лисовић, што су грађани тражили годинама уназад. У ову општину ће се укупно, у десетогодишњем периоду, уложити 17 милиона евра. На Вождовцу ће се радити Јелезовачки колектор, што је велики и важан пројекат, већ се ради канализациона мрежа у Малој утрини, чије сам радове имао прилике и да обиђем, а радиће се и осам километара водоводне мреже уз Крагујевачки пут. Такође, радићемо и постројења за прераду отпадних вода у Пиносави и Белом Потоку, а укупно ће бити уложено 46 милиона евра. У општину Звездара ћемо уложити 17 милиона евра, са нагласком на примарне колекторе за одвођење кишних вода, као и опремање недостајућом инфраструктуром насеља Миријево, Падина и Мали Мокри Луг. У Лазаревцу је нагласак на недостатку водовнодне мреже. Тренутно се изводе радови у Степојевцу, планирани су радови у Врбовну и изградња примарног водовода од Барајева ка насељима Араповац, Стрмово, Јунковци, Миросаљци и Пркосава. Што се тиче канализације, приоритет је изградња постројења за прераду воде. У наредних десет година у Лазаревац ће бити уложено 24 милиона евра – казао је Синиша Мали.

За Младеновац је у овој години предвиђена реконструкција постојећих цевовода и припремне активности на изградњи постројења за прераду отпадних вода Међулужје и радови на изградњи нових бунара на изворишту Брестовице. У наредних десет година ће бити уложено 55 милиона евра, од којих се највећи износ средстава односи на завршетак изградње регионалног водовода Макиш

–Младеновац са резервоаром Младеновац. У Обреновцу се ове године ради канализација у насељима Шљивице и Браће Југовић, а за наредне године је планиран даљи развој мреже и реконтрукција постојеће, као и изградња централног постројења за прераду отпадних вода. За ове послове биће издвојено 54 милиона евра. У Раковици се тренутно изводе радови у насељу Љубиша Јеленковић у Реснику, ове године почињу радови у насељу Сунчани брег, а у плану за наредну годину је изградња примарних колектора и секундарне канализације за насеље Миљаковац 3. Укупно ће за ову општину бити издвојено осам милиона евра. У Сопоту ускоро крећу радови на изградњи новог примарног цевовода од водоизворишта ка насељу, преко кога ће се у каснијој фази извршити превезивање на регионални водовод Макиш–Младеновац. То ће омогућити поуздано снабдевање становника водом. У наредних десет година биће издвојено 13 милиона евра.

– У Сурчину се тренутно ради водоводна мрежа у насељу Кључ, канализација у централним деловима општине, тако да смо и тамо већ увелико кренули да радимо. У наредном периоду ће се развијати мрежа ка Добановцима, планираним привредним зонама и осталим деловима насеља. За ову општину је за наредних десет година планирано 12 милиона евра.  Нису занемарљива улагања ни у централне градске општине, па ће тако на пример у општину Стари град бити уложено око 21 милион евра. На овој општини постоји систем, али је он толико стар да је неопходна његова обнова. Такође, иако је број становника на овој општини у опадању, то није случај и са коришћењем воде, с обзиром на концентрацију пословних и угоститељских објеката и других комерцијалних и културних садржаја. Исти је случај са општином Врачар, где ћемо у обнову и модернизацију система уложити осам милиона евра, као и са општином Савски венац, у коју ће бити уложено 39 милиона евра – истакао је Синиша Мали.

После двадесет година Београђани могу да виде да се нешто коначно ради на водоводном и канализационом систему, рекао је градоначелник Београда.

– У ову сврху издвојићемо милијарду евра и изградити 1.600 километара водоводне и канализационе мреже. Грађани ће о свему моћи да се информишу на сајту Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу града, циљ нам је да што више грађана учествује у пројектима и ја их позивам да следеће недеље погледају све што планирамо. Ми ћемо такође бити веома активни, обилазићемо постојећа градилишта. пружати сва потребна обавештења грађанима. Ми смо уштедели новац грађана и тај новац сада користимо за ове намене и одлучни смо у намери да све радове завршимо квалитетно и у предвиђеном року – нагласио је Синиша Мали.