уторак, 20. септембар 2016.

Весић отворио конференцију „Иновативни приступ привлачењу инвеститора”

Градски менаџер Горан Весић отворио је данас дводневну конференцију  „Иновативни приступ привлачењу инвеститора” која се одржава у Привредној комори Србије. 

Уводном предавању у Ресавској 15 присуствовали су потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић и професор на Вортон пословној школи у Пенсилванији и саветник председника Светске банке за стратегију и развој др Ђорђије Петкоски. 

Весић је изразио задовољство што му је припала част да отвори конференцију на тему којом се Град Београд интензивно бави и подсетио да се у нашој престоници реализује неколико значајних пројеката. 

– Свакако да је највећи пројекат који се спроводи заједно са Владом Републике Србије „Београд на води” чији су први резултати већ видљиви. То је пројекат који поред визуелног дела треба да промени пословну климу у нашем главном граду, с обзиром на то да ће у њега бити уложено више од три милијарде евра и који је омогућио да се Београд поново врати на инвестициону мапу света – указао је Весић. 

Он је истакао да је интенција нове градске власти била да се кранови поново врате у српску престоницу, будући да их је пре само три године било једва неколико. 

– Ми данас имамо 61 градилиште. Она се финансирају новцем из приватног сектора, од којих су најзначајнији хотел „Хилтон” који се гради у Улици краља Милана, ускоро креће изградња Блока 18, тржни и пословни комплекс у Рајићевој се приводи крају, док радови на сличном објекту у Вишњичком булевару иду према предвиђеном плану. Ускоро се очекују и радови и на простору некадашњег Савезног МУП-а у Кнеза Милоша. То је веома важно јер те инвестиције привлаче и друге компаније које желе да запосле нове људе – указао је градски менаџер. 

Он је истакао да Београд има нову стратегију улагања у образовање, са посебним освртом на ИТ сектор. Према његовим речима, Технолошки парк на Звездари, који је је до прошле године био потпуно празан, саграђен је пре више година.

– Сарадњом са Владом Србије и Београдским универзитетом успели смо да га покренемо и ускоро ће бити потребна и нова зграда јер омогућавамо субвенције за нове ИТ идеје. Такође, заједно са Министарством просвете, почели смо да мењамо однос према образовању најмлађих, укључивши и предшколски период у саставни и веома значајан део наше деце која ће бити конкурентна својим вршњацима у развијеном свету. Ми савременом свету можемо да конкуришемо само образовањем и иновативношћу и због тога је веома важна најављена реформа нашег образовног система – указао је Весић.

Он је истакао да се велики помак у последњих неколико година осећа и у секторима здравства, пољопривреде и туризма, као и улагањима у мала и средња предузећа, запошљавању рањивих група, као и помоћи предузећима да се мењају изнутра и буду конкурентна на тржишту. 

– Обавеза града, али и моја лично јесте да се омогући свака врста напора да се помогне домаћим фирмама да дођу до страних инвеститора, као и страним инвеститорима да покрену производњу и запосле наше људе – истакао је Весић и подсетио да је јуче отворен шести шалтер за помоћ будућим малим и средњим привредницима у Општини Палилула, а циљ је да до краја године све београдске општине имају такво место. 

– До сада је на тим шалтерима већ 1.800 будућих привредника дошло да затражи неки вид информације око израде бизнис плана, увид у тржиште, за које ЕУ фондове могу да конкуришу, а оне им морају бити обезбеђене најдуже у року од 72 сата – закључио је градски менаџер. 

Маринковић је рекао да су овакви скупови веома важни како би били у контакту са привредницима и како би Народна скупштина изгласала адекватне законе који ће поспешити привредни раст.

Специјални гост и предавач конференције професор Петкоски указао је на илузују знања, да није битно знати, већ да ли је то знање релевантно и да ли оно може да креира вредност.

Током дводневне конференције коју заједно са Привредном комором Србије организује Мрежа за пословни развој, низом панела предавачи из домена бизниса, менаџмента, лидерства, управљања талнетима и финансија представиће најновије информације и истраживања до којих су дошли, као и искуства и идеје успешних људи који су део великих компанија или су и сами предузетници.