среда, 20. април 2016.

Весић: Почела изградња канализационе мреже у Сурчину

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас почетку радова на изградњи секундарне канализационе мреже у Старом језгру општине Сурчин. Обиласку радова присуствовали су председник Скупштине општине Сурчин Стеван Шуша, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић и Стојан Вујко, директор „Миленијум тима” који изводи радове.

Весић је истакао да је данашњи дан веома значајан за општину Сурчин јер почиње изградња фекалне канализације чија је вредност 131 милион динара.

– Биће изграђено 45 километара канализационе мреже и на овај начин се стичу услови да 4.400 домаћинстава буде прикључено на овај систем. У самом језгру Сурчина живи око 12.000 људи и свакоме је јасно колико је ово значајно за општину. Рок за изградњу је 240 дана, до 20. децембра, што је Сурчин дуго чекао, а што смо ми као Град Београд обећали. Ово је уједно и исправљање једног, да будем благ, пропуста, а заправо малверзације која се у Сурчину догодила пре неколико година, када је бивша општинска власт узела новац грађана за канализацију, потрошила ненаменски кредит од милион евра, а канализације данас нема. Да је има, не бисмо је ми данас градили и ми ћемо испоштовати уговоре које су грађани потписали са општином и добиће оно за шта су платили – рекао је градски менаџер.

Он је подсетио да је Град Београд преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда за општину Сурчин ове године издвојио 170 милиона динара.

– У другој половини године очекује нас изградња канализационе црпне станице у Добановцима, вредне 250 милиона динара, и грађани ове општине могу бити сигурни да у наредних десет година, у оквиру градског плана, ниједна кућа неће остати без канализације, а они ће до тог циља стићи и раније. Наша политика је да сви становници Београда, без обзира на то где живе, морају имати канализацију, водовод, пут и јавни превоз и зато улажемо у приградске општине како бисмо надокнадили недостајућу инфраструктуру, која није урађена у претходном периоду – казао је Горан Весић.

Председник Скупштине општине Сурчин Стеван Шуша подсетио је да се данас уз радове на канализацији отвара обилазница и петља код Сурчина, што ће умногоме унапредити живот свих становника ове општине.

– Пројекат канализације направљен је тако да се ради у 17 сегмената који ће, иако засебни, бити повезани у функционалну целину. Како која целина буде завршена, тако ће се прикључивати и домаћинства на мрежу, онако како је дефинисано уговором, а после тога радићемо на канализацији у Добановцима и наставити да стварамо услове за њену изградњу према Јакову и осталим селима на територији општине – казао је Шуша.

Стојан Вујко, директор „Миленијум тима”, обећао је да ће пројекат бити урађен у року и у захтеваном квалитету, при чему ће се радници трудити да својим радовима што мање ремете живот житеља ове општине.