уторак, 11. октобар 2005.

Ненад Богдановић представио приоритете у развоју Београда

Изградња унутрашњег саобраћајног прстена, проширивање водоводне и канализационе мреже на целу територију града, изградња фабрике воде и постројења за прераду отпадних вода, реконструкција трамвајског система, увођење првих линија лаког метроа, подизање моста преко Саве и изградња Универзитетског села приоритетни су задаци у даљем развоју Београда, рекао је градоначелник Ненад Богдановић на семинару „Италија у Београду 2005”.  Тема овог семинара, који је данас одржан у хотелу „Интерконтинентал”, јесу програми децентрализоване сарадње, односно развој на локалном нивоу и партнерство између јавних и приватних субјеката, а у њему учествују бројни предузетници и стручњаци из Италије.

– Изградњом постројења „Макиш 2” цео град имаће воду оног квалитета какву данас добија више од 70 одсто корисника, а обезбедиће се и алтернативно снабдевање водом уколико дође до хаварија. Када овај пројекат буде завршен, проблеми водоснабдевања у Београду биће решени за наредних 50 година.  Потребне су огромне инвестиције да би се овај посао реализовао. Само за изградњу комплетне канализационе мреже и постројења за пречишћавање вода треба око 500 милиона евра, а Београд има буџет од 445 милиона евра. Пошто ни кредитима не могу да се обезбеде довољна средства, неопходно је укључивање приватног сектора у области комуналних услуга. Приватницима ћемо препустити и чишћење града, као и управљање депонијом у Винчи – рекао је Богдановић.

Повољан кредит Европске инвестиционе банке омогућиће реконструкцију комплетног трамвајског система, односно око 33,8 километара ове мреже. До 2021. године биће изграђене и три линије лаког метроа, а само за прву линију треба издвојити око 400 милиона евра. Изузетан значај лаког метроа је и у томе што ће мотивисати људе да не користе аутомобиле, већ јавни превоз. Изградња метроа, међутим, не може да реши све проблеме јер један део града већ улази у саобраћајну блокаду, упозорио је градоначелник. Критичне тачке су мост „Газела”, Бранков мост и центар града.

– Нужно је зато изградити унутрашњи прстен, којим ће се Нови Београд, преко Чукарице, Звездаре и Вождовца, повезати са мостом преко Дунава. Нови Београд је од спаваонице у протеклих пет година постао центар привредног развоја, а део града са друге стране Дунава ће у наредних пет година постати нови привредни центар. Прва фаза прстена биће завршена до 2010. године. Ипак, овај пројекат нема везе са спољашњом обилазницом, коју република прави да растерети Београд од камиона и железнице, као ни са јавним превозом, који морамо паралелно да развијамо – рекао је Богдановић.

Град тренутно преговара са Европском банком за обнову и развој око кредита за дизање моста преко Саве, који би могао да кошта 80 милиона евра. Мост ће бити изграђен до 2009. године, када ће у Београду бити одржана и Универзијада. Изградња Универзитетског села биће поверена приватним извођачима, који ће те станове током такмичења дати на коришћење граду, а потом их продавати. Значајне приватне инвестиције су и комерцијални и пословни центри „Airport City”, „Ivanium”, Блок 2, и „Ушће”, као и читав Блок 67.

Градоначелник је италијанским привредницима и стручњацима предочио да Београду предстоји деценија озбиљне изградње и указао на то да домаћа грађевинска предузећа нису у стању да сама обаве тај посао. Њима су потребни страни партнери, а то је добра прилика за инвеститоре из Италије. Београд пружа прилику и да се купи земљиште са готовом инфраструктуром, као и да се закупе постојећи објекти који не раде.

– Нови Београд се управо и развио зато што су страни инвеститори могли одмах да добију земљиште са примарном инфраструктуром по повољним ценама. Ви можете да купите земљу на тендеру, а можете и да уђете у аранжман са неким од приватних власника, који још ништа нису изградили на свом земљишту. То је, додуше, још скупо јер су њихове цене нереално високе, али ћемо покушати да их присилимо да уђу у инвестицију. Локација на којима се ништа не гради има више од 400, нарочито у Раковичком басену и Горњем Земуну. Ваши предузетници могу да закупе и неке од многоброних хала и објеката који данас зврје празни – рекао је градоначелник.

Он је најавио и да ће у наредних годину дана сви хотели бити приватизовани, као и да ће бити завршена градња неколико нових објеката.