Културне манифестације

MАНИФЕСТАЦИЈЕ ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАД БЕОГРАД:

1. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ – ФЕСТ
Одржава се у термину: последњи викенд у фебруару – прва недеља марта.
Фестивал подразумева представљање филмских остварења највиших уметничких вредности у светској кинематографији. Одржава се у дворанама Сава центра, Културног центра Београда, Дома омладине Београда, Музеја југословенске кинотеке и, у зависности од потреба фестивала, у другим биоскопским дворанама града. Организатор је Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ, Илије Гарашанина 24.
www.cebef.rs

2. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма
Одржава се последње недеље марта, четири до пет дана.
Фестивал је такмичарског карактера. Филмови су груписани по жанровима: документарни, кратки играни, анимирани и експериментални, рађени техником филмског и видео записа. У оквиру пратећег програма приређују се ретроспективе иностраних фестивала, добитника награде за животно дело, селекције филмова одређене земље и слично. Организатор је Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ, Илије Гарашанина 24.
www.cebef.rs

3. Филмски фестивал у Сопоту
Одржава се у првој половини јула у Дворани Центра за културу Сопот, и траје оквирно шест дана.
Осмишљен је као такмичарски продуцентски фестивал домаћих играних филмова. Осим филмова у такмичарској селекцији, програм Фестивала обухвата посебне тематске програме посвећење обележавању значајних датума у области домаће кинематографије, филмове за дечју популацију. Одржава се у Сопоту – Центар за културу Сопот и јавни простори у Сопоту. Организатор Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, Илије Гарашанина 24.
www.cebef.rs

4.  Београдски летњи фестивал – БЕЛЕФ
Међународни фестивал обједињује позориште и плес, визуелне уметности и музику. Представља иновативне уметничке програме на београдским трговима и улицама, позоришним и другим дворанама у граду. Одржава се у периоду јул-август. Организатор Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, Илије Гарашанина 24.
www.cebef.rs

5. Београдске музичке свечаности – БЕМУС
Међународна музичка манифестација где се ансамбли и солисти представљају делима класичне уметничке и етно музике, као и делима савременог музичког стваралаштва. Одржава се у дворанама Сава центра, Задужбине Илије М. Коларца и другим концертним дворанама у граду. Организатор је Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, Илије Гарашанина 24. Одржава се у другој половини октобра и траје оквирно 15 дана.
www.cebef.rs

6. Октобарски салон
Октобарски салон је међународна манифестација савремене визуелне уметности чији је основач Град Београд, а организатор је Културни центар Београда. Основан је 1960. године као изложба најзначајнијих нових остварења домаћих аутора из области ликовних уметности и дизајна, а 2004. је добио међународни карактер ауторске изложбе, коју потписују домаћи и/или инострани уметнички директори/кустоси. Октобарски салон траје до 6 недеља, а од 2014. одржаваће се бијенално у различитим изложбеним просторијама.
www.oktobarskisalon.org

МАНИФЕСТАЦИЈЕ КОЈЕ ПОМАЖЕ ГРАД БЕОГРАД:

Театарска интернационална београдска авантура – ТИБА
Такмичење професионалних позоришта за децу, међународног карактера. Оснивач и организатор је Позориште "Бошко Буха". Одржава се у јуну, десетак дана, у дворанама Београдског драмског позоришта, Атељеа 212, Позоришта "Бошко Буха", Малог позоришта "Душко Радовић", Позоришта "Пуж" и Народног позоришта.
www.tibafestival.com

Међународна трибина композитора Србије
Организатор је Удружење композитора Србије. Одржава се у другој половини маја, у Студентском културном центру.

Фестивал монодраме и пантомиме
Манифестација је такмичарска, међународног карактера. Оснивач је Скупштина општине Земун. Одржава се, почетком јула, у позоришним дворанама Позоришта лутака "Пинокио".
www.festmono-pan.org.rs

Фестивал кореографских минијатура
Оснивач и организатор ове међународне манифестације такмичарског карактера је Удружење балетских уметника Србије. Одржава се у мају, у Народном позоришту.

Међународно такмичење "Петар Коњовић"
Такмичење ученика музичких школа, разврстаних по категоријама. Организатор је Савез друштава музичких и балетских педагога Србије. Одржава се у првој половини маја.

Фестић – фестивал дечјих позоришта
Оснивач и организатор је Друштво за анимацију и развој дечјег драмског стваралаштва. Одржава се у другој половини маја.

Хорови међу фрескама
Манифестација којом се представља хорска духовна музика. Организатор је Агенција ММЦ. Одржава се у периоду јун-јул, у Галерији фресака.

Калемегдански сутони
Манифестацију чини представљање популарне класичне музике. Оснивач и организатор је Музичка омладина Београда. Одржава се у периоду јун-јул на Калемегдану, на платоу испред Завода за заштиту споменика културе Београда.

Међународни фестивал нове музике "Ринг-Ринг"
Манифестација представља ауторе и ансамбле world музике. Оснивач и организатор су РТВ Б92 и Културни центар REX. Одржава се у мају, у Барутани, КЦ REX и Задужбини Илије М. Коларца.

Фестивал студентског филма
На фестивалу се представљају студентска остварења из области филмске уметности, филмова домаћих и иностраних филмских академија и аутора. Оснивач је група студената ФДУ, а организатор "Mediainvest Communications". Одржава се у другој половини октобра у дворанама Музеја југословенске кинотеке, Факултета драмских уметности, СКЦ-а.

Фестивал ауторског филма
Фестивал обухвата такмичарске селекције ауторских филмова. Међународног је карактера. Оснивач и организатор је "Југославија филм". Одржава се у другој половини новембра, у дворанама Културног центра Београда, Арт биоскопа и Етнографског музеја.

Фестивал подводног филма
Фестивал ауторских филмова чији је оснивач и организатор је Клуб подводних активности "Београд". Одржава се у првој половини децембра, у дворани Дома омладине Београда.

Београдски међународни сусрети писаца
Сусрети су позивног карактера, а учесници подносе реферате на утврђену тему. Организују се књижевне вечери и представљају књижевни ствараоци. Одржавају се у другој половини септембра, у Удружењу књижевника Србије и Народној библиотеци Србије.

Београдски преводилачки сусрети
Сусрети су међународног карактера. Представљају се дела преводне књижевности, теоријска и практична достигнућа превођења. Оснивач и организатор је Удружење књижевних преводилаца Србије. Одржавају се у другој половини маја, у просторијама Удружења и Народној библиотеци Србије.

Књижевна колонија
Манифестација је међународна, радионичког карактера, где се упознаје са делима и размењују искуства књижевних стваралаца. Оснивач и организатор је Српско књижевно друштво. Одржава се средином септембра у Чортановцима, а програм представља у Београду.

Фестивал хумора за децу
Манифестацију чине разноврсни дечји програми (дечји конкурс литерарних и ликовних радова на задату хумористичку тему, књижевни и драмски сусрети, маскенбал). Оснивач и организатор је Библиотека "Димитрије Туцовић". Одржава се у другој половини септембра у Лазаревцу, у дворани Центра за културу Лазаревац, Библиотеци, школама и на отвореним просторима.

Гитар Арт фестивал
Манифестација је међународна, обухвата такмичење гитариста по категоријама, мајсторске радионице и концерте. Организатори су Културни центар Београда и Југословенска асоцијација класичних гитариста. Одржава се у априлу, у Културном центру Београда и Задужбини Илије М. Коларца.

Рефракт – Регионални фестивал алтернативне културе
То је манифестација регионалних алтернативних позоришних и музичких сцена, ликовних, филмских и књижевних програма. Организатор је Дом омладине Београда. Одржава се у априлу, у Дому омладине Београда као и Крагујевцу, Зрењанину, Новом Саду и Загребу.

Фестивал "Флаута увек и свуда"
Манифестација обухвата концерте, мајсторске радионице, изложбе инструмената и друге пратеће садржаје. Организатор је Културни центар Београда. Одржава се у периоду август-септембар, у дворанама Културног центра Београда и Задужбине Илије М. Коларца, као и на отвореним просторима.

Фестивал харфе
Манифестација обухвата концерте музичког опуса за харфу. Оснивач и организатор је Удружење харфиста и пријатеља харфе Србије. Одржава се у мају, у УП "Цвијета Зузорић", Задужбини Илије М. Коларца и "Мадлениануму".

Фестивал једног писца
Свеобухватно представљање стваралачког опуса угледног домаћег писца. Оснивач и организатор је Културни центар Београда. Одржава се у мају.

Међународни бијенале графике
Манифестација обухвата селекцију графичких радова које оцењује међународни жири. Организатор је УЛУС. Одржава се у децембру.

Бијенале цртежа и мале пластике
То је традиционална изложба чланова Удружења. Организатор је УЛУС. Одржава се у децембру, у УП "Цвијета Зузорић".

Међународни бијенале керамике "Шоља"
Организатор је УЛУПУДС. Одржава се термину новембар децембар, у УП "Цвијета Зузорић".

Пролећна изложба УЛУС-а
Традиционална ревијална изложба чланова Удружења. Организатор је УЛУС. Одржава се у термину март април, у УП "Цвијета Зузорић".

Јесења изложба УЛУС-а
Традиционална ревијална изложба чланова Удружења. Организатор је УЛУС. Одржава се у новембру, у УП "Цвијета Зузорић" и галерији УЛУС-а.

Ноћ музеја
Манифестација која се одржава једном годишње, средином маја, на територији Београда и већих градова широм Србије, када се музеји, галерије и остали изложбени простори представљају публици на начин на који до сада нису виђени. Током само једне ноћи, посетиоцима се поред редовног програма институција нуде необични и интересантни садржаји, концерти, перформанси, модне ревије и тематске изложбе, који иначе нису доступни у редовним поставкама и у регуларно радно време. www.nocmuzeja.rs

Међународни бијенале карикатуре "Златни осмех"
Организатор је УЛУПУДС. Одржава се у октобру.

Међународни бијенале илустрације "Златно перо Београда"
Организатор је УЛУПУДС. Одржава се непарним годинама, у другој половини године.

Међународни земунски салон карикатуре "Траг"
Организатор је Салон карикатуре Земун. Одржава се у јуну, у Галерији "Стара Капетанија".

Међународни салон карикатуре "Мој поглед на свет"
Оснивач и организатор ИП "Јеж". Одржава се у јуну.

Југословенски конкурс за најбољи графички дизајн "Грифон"
Организатор је Галерија "Графички колектив". Одржава се у септембру, у Галерији "Графички колектив".

Изложба мале графичке форме
Организатор је Галерија "Графички колектив". Одржава се у децембру.

Мајска изложба графике
Традиционална изложба радова уметника графике. Организатор је Галерија "Графички колектив". Одржава се у мају.

Пројекат "Поклони"
Мултимедијална изложба поклона бившем председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу и докумената из збирке Музеја историје Југославије, са аудио и видео записима. Организатор је Културни центар REX. Одржава се у септембру, у галерији REX.

Вајарска радионица "Ада"
У радионици аутори припремају радове (материјал кипарис), који се излажу и постављају на Ади Циганлији. Оснивач и организатор је ЈП "Ада Циганлија". Одржава се у септембру.

Флукс 03 - "Сликом да ти кажем"
Истраживања и разговори о условима и положају становника различитих урбаних средина са презентацијом истраживања. Организатор је Културни центар REX, а аутор пројекта је Небојша Милекић. Одржава се током године у Рипњу, Борчи, Батајници, Сремчици и Калуђерици.

Урбан демо фест
Програм представља музику урбане средине. Организатор манифестације је Агенција "Марко". Одржава се у октобру.

Манифестације аматерског стваралаштва
Оснивач и организатор је Савез културно-уметничких друштава Београда:

  • Фестивал аматерских хорова – одржава се у марту
  • Градска смотра рецитатора – одржава се у априлу
  • Фестивал "Аматери своме граду":
    – представљање ансамбала народних игара – одржава се у априлу;
    – представљање нових кореографија ансамбала народних игара – одржава се у новембру;
    – представљање народних оркестара и солиста певача – одржава се у новембру;
  • Фестивал београдских аматерских позоришта – БАП, одржава се у мају
  • Смотра дечјих фолклорних ансамбала, одржава се у децембру
  • Ликовни салон аматера – одржава се у новембру