петак, 11. јул 2008.

Радови на инфраструктури у привредној зони Горњи Земун

У привредној зони Горњи Земун у току су радови на неколико инфраструктурних објеката, који ће омогућити веће искоришћење грађевинског земљишта на овом подручју и становницима овог дела града омогућити боље одвођење отпадних вода.

У току су радови на постављању фекалног колектора у дужини од три и по километра уз аутопут Београд – Нови Сад. Колектор ће прикупљати употребљене воде са подручја привредне зоне и дела насеља Алтина. Радови се изводе у зеленој површини дуж аутопута и грађани овог подручја ће преко постојећег канализационог система бити прикључени на нови колектор. Извођач радова „Новкол” је до сада положио око километар цеви, а дневно се постави око тридесет метара. Вредност инвестиције је 350 милиона динара, а радови ће трајати до краја ове године.

Дирекција је уговорила и изградњу кишног колектора у зони аутопута у дужини од четири и по километра. Пречник овог колектора креће се од 1,5 до два метра, а његова сврха је да прикупља атмосферске воде из привредне зоне, као и из дела насеља Алтина. Радови се, такође, изводе дуж аутопута Београд – Нови Сад и то на дубинама око пет метара. Грађевинско предузеће „Фербилд”, које изводи радове, посебну пажњу посветиће снижавању нивоа подземних вода и обезбеђењу ископа за време трајања радова. Дирекција ће са 930 милиона динара финансирати изградњу колектора, који треба да буде завршен за годину и по дана.

Како се у привредној зони очекује даља изградња индустријских објеката, Дирекција наставља и са изградњом саобраћајница које додатно треба да побољшају везе између аутопута Београд – Нови Сад и Батајничког пута. Ове саобраћајнице опремају се комплетном инфраструктуром, тако да ће сви постојећи и планирани објекти бити прикључени на новоизграђене системе. Укупна дужина улица које се сада граде је око два и по километра, у ширини од пет до седам метара са обостраним тротоарима. И на овом градилишту извођач радова улаже велике напоре да снизи ниво подземних вода. Радови су вредни 550 милиона динара и требало би да буду завршени до краја ове године.