среда, 10. септембар 2008.

Дани европске баштине у знаку културне разноликости

Београђани већ показују велико интересовање за Дане европске баштине, који ће се одржати од 12. до 21. септембра на читавој територији града, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Будући да је покровитељ ове манифестације Град Београд, сви програми су бесплатни, али су за неке од њих грађани морали да се пријаве због ограниченог броја места.

Манифестација ће бити свечано отворена у петак, у 20 часова, у Музичком павиљону на Келемегдану, а велики број програма за десетине хиљада Београђана и њихових гостију биће реализован у Дому омладине Београда, Културном центру Београда, Дечјем културном центру, Педагошком музеју, Музеју афричке уметности, Музеју Николе Тесле, културним центрима Лазаревца, Младеновца, Сопота, Гроцке и Обреновца, бројним музејима и галеријама у центру града, на Београдској тврђави и другим локацијама.

Овогодишња тема манифестације је „Културно наслеђе – израз културне разноликости”, којом организатори – градски секретаријати за привреду и културу, Туристичка организација Београда и Културни центар Дома омладине Београда  желе да покажу да бројност различитих културних утицаја знатно доприноси богатству нашег културног идентитета и пуноћи духовног простора у коме живимо и који морамо непрестано да унапређујемо и промовишемо.

– Дани европског културног наслеђа се од 1991. године одржавају у свим земљама чланицама Савета Европе, на иницијативу Савета Европе и уз помоћ Европске уније. Они су од почетка имали за циљ да Европљанима приближе њихово културно наслеђе и омогуће им да осете колики је његов значај за будуће генерације. Програм смо припремали тако да истакнемо разноликост културних утицаја, јер добро знамо да су ови утицаји допринели богатству нашег културног идентитета. Ту идеју смо сажели у концепт „Ароме Београда”, што је и слоган овогодише манифестације, а њим желимо да покажемо да пуноћа тих арома, у преносном смислу, може да се огледа у различитим културним утицајима – рекла је Ивана Авжнер, градски секретар за културу.

Грађани ће поред концерата, изложби и хепенинга имати прилику и да учествују у обиласку „Европски Београд: путовања кроз архитектуру града” и целодневним излетима у Сопот, Жупањац (Лазаревац) и Забран (Обреновац). Током манифестације они ће моћи да посете зграду председника републике, Дома Народне скупштине и Скупштине града Београда, Владе Републике Србије, дворски комплекс, Коларчеву и Вукову задужбину, Кућу „Вељковић”, Дом Јеврема Грујића, Велику школу и Народну банку Србије.