среда, 17. септембар 2008.

Регулација делова Врачара и Прве месне заједнице Јајинаца

Урбанистички завод Београда израдиће план детаљне регулације дела Прве месне заједнице насеља Јајинци, површине око 52 хектара. Овај простор уз Каљави поток прилично је запуштен, а зона која је Генералним урбанистичким планом предвиђена за јавно зеленило угрожена је дивљом градњом. Планом је предвиђено да се зеленило простире на површини од око 11 хектара.

Регулисањем овог простора по први пут ће се повећати зелена површина, а смањити површина за градњу. Неизграђени простор биће доведен у ред, уредиће се и техничка и комунална инфраструктура и одредити локације за основну школу и предшколску и здравствену установу. Још једна новина у изради плана је и што се на простору који је ГУП-ом предвиђен за зеленило власницима парцела под одређеним условима омогућава да могу да их користе и за пољопривредне активности.

Југословенски институт за урбанизам и становање израдиће план детаљне регулације блока између Милешевске, Војводе Драгомира, Цара Николаја II и Радосава Грујића на Врачару. На овом малом простору, површине 2,8 хектара, изграђени објекти нису добро распоређени, а треба уредити и индивидуалну градњу. Уређење овог простора је важно и због тога што се на њему налазе основна школа, дом за децу и омладину, предшколска установа и Народни универзитет „Божидар Аџија”, као и парцела за Републички завод за заштиту споменика културе. Израдом плана и уређењем блока град и република ће добити могућност да наставе да улажу у овај простор.