петак, 26. септембар 2008.

Наставља се реализација пројекта „Расељавање нехигијенског насеља око моста Газела”

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда, саопштио је да ће Град Београд наставити с реализацијом пројекта „Расељавање нехигијенског насеља око моста Газела”.

„Почетак радова на изградњи социјалног насеља у Овчи планиран је у наредних 20 дана. Стамбени објекти у овом насељу намењени су социјално угроженим породицама, од чега ће само један део бити насељен грађанима који су тренутно настањени испод моста „Газела”. Овај пројекат не састоји се само од пресељења грађана већ и од побољшања њиховог целокупног начина живота, потпуне социјализације и укључења у систем града. Управо захваљујући овом пројекту могуће је да се проблем нехигијенског насеља око моста „Газела” реши на трајан и квалитетан начин.

 Пројекат укључује и запошљавање одраслих, њихово образовање и социјалну заштиту. Сва деца која ће бити пресељена прошла су програм едукације и припреме за упис у школу, као и програме социјализације. У насељу Газела урађени су и лекарски прегледи и вакцинација деце. Становништво је такође тестирано на ХИВ и болести зависности. Град сматра да се одлуком о изградњи социјалних станова у Овчи ни на који начин не угрожава статус било које мањине у овом мултинационалном насељу. Штавише, изградњом ових станова побољшава се квалитет живота свих становника Овче, јер је према пројекту планирано да се у овом насељу изгради читава инфраструктура са вртићем, здравственом станицом, центром за социјални рад, трафо-станицом и другим садржајима који ће користити свим становницима овог београдског насеља.

Поред стамбених зграда, пројектом су обухваћене улице, пешачке стазе, озелењене површине, спортски терени, као и комплетна инфраструктура: водовод, канализација са уређајем за пречишћавање, електромрежа и јавни телефон. За изградњу насеља израђена је комплетна пројектантска документација и добијено је одобрење за изградњу. Град сматра неприхватљивим оцене одређених група грађана које тврде да се овим пројектом крши Устав Републике Србије и угрожавају њихова права”, каже се у саопштењу из кабинета заменика градоначелника. 

Управо због тога, затражено је мишљење грађанског браниоца који је потврдио да у овом случају нема говора о кршењу Устава.

„Град Београд пресељавањем социјално угрожених породица не спроводи акцију промене етничке структуре, већ одговорно решава проблем сиромашних у области становања, социјалне и здравствене заштите, образовања и запошљавања. Асимилација на коју се кроз члан 78. Устава Републике Србије позивају представници грађана који протествују због пресељења ромских породица је процес који означава утапање етничке групе у контакту са другом уз губитак особености и самосвојности, што сматрам да овде није случај. У демократском друштву слобода и права грађана и њихових заједница ограничена су и правима других уз међусобну толеранцију и поштовање различитости”, каже се у достављеном мишљењу грађанског браниоца.

Град подсећа да деца и одрасли тренутно насељени око моста „Газела” живе у суровим и нехуманим условима и зато позива грађане Овче да пруже и њима и другим социјално угроженим породицама које ће бити смештене у новом насељу прилику за нормалан живот.