уторак, 25. новембар 2008.

Завршена прва фаза изградње обалоутврде Земунског кеја

Мирослав Чучковић, члан Градског већа, обишао је данас градилиште обалоутврде Земунског кеја, чија је прва фаза изградње, у дужини од 350 метара, завршена. За овај посао из Националног инвестиционог плана (НИП) издвојена су 84 милиона динара. Обиласку објекта присуствовала је Јасна Димитријевић, директорка Туристичке организације Београда.

– Заједничке инвестиције из НИП-а, односно буџета Републике Србије и градског буџета до сада су давале одличне резултате. Таква инвестиција је и обалоутврда Земунског кеја, чија је изградња финансирана из НИП-а, а обавеза града је да обави завршне радове, односно постави плочу и мобилијар и уреди овај простор. Надлежни органи су издали дозволу за почетак радова,  а чека се још један акт Министарства за просторно планирање, после чега ће бити расписан тендер и изабран извођач радова. Градња би требало да почне 1. марта и да буде завршена до почетка летње сезоне – рекао је Чучковић.

За другу фазу изградње обалоутврде, у дужини од 500 метара, у НИП-у за 2009. годину предвиђена су 144 милиона динара. Овај објекат је значајан и као одбрана од поплаве али и због тога што град намерава да од Земуна направи европску капију Београда, било да се долази саобраћајним Коридором 10, било речним Коридором 7, казао је Чучковић.

На грађевинску дозволу за изградњу овог објекта дуго се чекало и управо због тога намера града је да процедуру издавања дозвола максимално скрати класификовањем објеката. Тако ће индивидуални сеоски објекти бити сврстани у прву категорију, стамбени у другу, индустријски у трећу, а објекти попут обалоутврде у четврту категорију за издавање грађевинских дозвола. Ову промену донеће нови закон о планирању.