среда, 3. децембар 2008.

На четири раскрснице постављени звучни семафори

На раскрницама Васе Чарапића и Змај Јовине, Цара Душана и Јеврејске, Делиградске и Пастерове и у Главној улици у Земуну данас су пуштени у рад звучни семафори намењени лакшем самосталном кретању особа оштећеног вида. Ова врста семафора постављена је на иницијативу Министарства рада и социјалне политике и Секретаријата за саобаћај, а поводом 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом.

– Данас смо пустили у рад четири звучна семафора, а наредне године планирамо да ове уређаје поставимо на још петнаестак најважнијих раскрсница. Планирамо да створимо услове да бар у једној школи у свакој београдској општини инвалиди могу нормално да бораве и уче. У Скупштини града имамо два одборника инвалида који могу на најбољи начин да се боре за интересе људи са инвалидитетом. Надам се да ћемо ускоро успети да досегнемо бар мали део европских стандарда када је ова проблематика у питању – рекао је Драган Ђилас.

Уређаји на семафорима корисницима ће пружати говорну поруку о слободном прелазу преко улице (зеленом светлу за пешаке) и називу те улице.

За набавку четири уређаја Министарство за рад и социјалну политику издвојило је 397.000 динара, а Секретаријат за саобраћај обезбедио је техничку подршку.

Министар Расим Љајић рекао је да је данас у четири града Србије постављено укупно 17 звучних семафора.

– И поред напора да људима са инвалидитетом олакшамо живот, њихов положај још није на задовољавајућем нивоу. Чак 70 одсто ових особа има проблем са сиромаштвом и с правом од нас очекује да што пре усвојимо нови закон о запошљавању који ће прописати обавезу послодаваца да запосле инвалиде. Очекујемо да овај закон буде усвојен у првом тромесечју следеће године – рекао је министар Љајић.