субота, 10. јануар 2009.

Завршена реконструкција трамвајске пруге у Булевару војводе Мишића

Трамвајске линије 3, 12 и 13 од данас саобраћају редовном трасом. Реконструкција трамвајске деонице у Булевару војводе Мишића је завршена, па трамваји на линији 3 саобраћају од Ташмајдана до Кнежевца, на линији 12 од Омладинског стадиона, преко Славије до Бановог брда, а на линији 13 од Калемегдана до Бановог брда.

Реконструкцију пруге у Булевару војводе Мишића од Савске улице до окретнице „Господарска механа”, у дужини од 1,7 километара, извело је аустријско предузеће „Свителски”, које је посао добило на конкурсу, а подизвођачи су биле углавном домаће фирме. Радови су коштали око 470 милиона динара и обухватили су постављање нових шина, скретница, контактне мреже и тротоара, а урађено је и ново одводњавање. Такође је урађена и хидроизолација на трамвајском мосту.

– Што се ове деонице тиче мирни смо у наредних неколико деценија, а на њој ће бити повећане и брзина и безбедност. Ово је прави тренутак да је пустимо у саобраћај, будући да је Булевар војводе Мишића једина саобраћајница којом грађани из тог правца могу да стигну у центар града и гужве у њој су биле велике. Трамваји на линијама 3, 12 и 13 ће нам знатно помоћи да растеретимо саобраћај – рекао је Бранко Смиљанић из Секретаријата за саобраћај.

Средства за реконструкцију је обезбедио град Београд, уз помоћ кредита Европске инвестиционе банке.