петак, 13. фебруар 2009.

Усвојена Одлука о критеријумима и мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта

Одборници Скупштине града усвојили су данас Одлуку о критеријумима и мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта. Према овој одлуци, накнада за уређивање грађевинског земљишта утврђује се према зони у којој се објекат налази, те његовој намени и површини. Основ за утврђивање граница зона јесте степен опремљености грађевинског земљишта, положај, као и природни услови, атрактивност, изузетност, намена и друге погодности. Објекти могу имати јавну намену, стамбену, пољопривредно-производну, пословну-услужну, пословно-комерцијалну и индивидуално.стамбену намену.

Новина јесте то што је новим статутом Град Београд преузео надлежности у уређивању грађевинског земљишта и утврђивању висине накнаде за уређивање грађевинског земљишта и за подручја градских општина Бајарево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин. Подручја општина Барајево и Лазаревац подељена су у четири зоне, Сопот у две зоне, а све остале општине у по пет зона. Као посебно атрактивне утврђене су и екстра зоне, међу којима су локације попут делова Калемегдана, Топчидера и Кошутњака, Бањичке шуме, Великог ратног острва, Аде Циганлије, Бањичке шуме, Парк-шуме Звездара, Манастирске шуме, те новобеоградски блокови 13, 14 и 15.

 – Нова одлука решева проблем равномернијег развоја централних и осталих градских општина, које су административно припојене Граду Београду новим статутом. Одлука ће бити ефикасно, правно стредство да се разлике у развијености инфраструктуре смање и с временом нестану. Истовремено, уважене су и разлике у атрактивности појединих зона. Намера нам је и да њоме стимулишемо инвеститоре да улажу у одређене делове града, а уколико се у пракси покаже да је одлуку потребно унапредити и учинити ефикаснијом у одређеним елементима, онда ће то бити и учињено – рекао је Оливер Глишић, члан Градског већа.

Према претходно важећој одлуци, закупнина и накнада за уређивање грађевинског земљишта биле су уређене заједно и обрачунавале су се према квадратном метру објекта који треба да се гради или је изграђен у поступку легализације. Како је реч о двема различитим категоријама и како се закупнина треба обрачунавати према квадратном метру земљишта а накнада према квадратном метру објекта, оцењено је да је питање закупнине целисходније уредити у оквиру Одлуке о грађевинском земљишту.