петак, 27. март 2009.

Градоначелник Драган Ђилас присуствовао презентацији система „Паук видео-надзор”

Градоначелник Београда Драган Ђилас присуствовао је данас презентацији система „Паук видео надзор” у ЈКП „Паркинг сервис”. Систем је у досадашњем пробном раду показао одличне резултате, а од данас почиње у потпуности да се примењује.

– Град Београд у својој историји никад није боље сарађивао са полицијом него сад. Захваљујући томе у протеклих шест месеци решили смо много тога за шта се годинама причало да је немогуће решити, као што је то случај са саобраћајем у Булевару краља Александра. Идеја овог система није да паук однесе што више аутомобила нашим суграђанима и да се тако заради по шест-седам хиљада динара, већ да спречимо бахато понашање људи који сматрају да им у овом граду нико ништа не може. Сада имамо систем којим са једног места можемо да контролишемо цео град, па ако има десетак непрописно паркираних аутомобила да прво однесемо онај који највише угрожава саобраћај. Три аутомобила паркирана у десној траци у Булевару краља Александра за десетине процената смањују проточност саобраћаја и то више нећемо дозволити. Намера нам је да напокон уведемо ред у граду и са полицијом на томе интензивно радимо. Када будемо добили и закон који ће нам омогућити да спроведемо све оно што намеравамо, биће нам у том послу много лакше – рекао је Ђилас.

Основу система „Паук видео-надзор” чине ауто-дизалице, популарно зване „паук”, опремљене теренским рачунарима уз помоћ којих контролори на улицама шаљу снимке непрописно паркираних возила у диспечерски центар овог предузећа. Запослени у центру одмах издају налог најближој ауто-дизалици да се таква возила приоритетно уклоне са места прекршаја, а налог за пренос возила са његовом фотографијом, локацијом и тачним временом опажања представља несумњив доказ о непрописном паркирању и разлозима приоритетног одношења.

Применом система „Паук видео-надзор” повећаће се ниво безбедности свих учесника у саобраћају и у већој мери успоставити и одржавати комунални ред. На овај начин комплетан поступак уочавања непрописно паркираних возила и издавања налога за његово одношење је централизован и контролисан системом дупле провере информација са терена, али и сачуван у електронском облику.

Овакав начин рада смањује број жалби грађана и ангажованих радника на терену, а поступање саобраћајне полиције и ЈКП „Паркинг сервис” чини потпуно транспарентним.