четвртак, 11. јун 2009.

Цвеће на месту убиства краља Александра и краљице Драге

Горан Крецловић, члан Градског већа Београда, положио је данас цвеће на простору између Старог двора и зграде Председништва Србије, на месту где су убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга, а поводом обележавања 106 година од атентата на краљевски пар у Мајском преврату 1903. године.

– Догађај, који се на овом месту одиграо пре 106 година означава завршетак једне и настанак нове епохе у српској државности. На историји, као „учитељици живота”, јесте да процењује догађаје који су се одиграли у нашој прошлости, а улога града Београда је да подсети на један део те историје – рекао је Горан Крецловић.

Државним превратом у ком су убијени краљ Александар и краљица Драга прекинута је лоза династије Обреновић, која је владала Србијом од средине 19. века. Убиство је спровела организација „Црна рука”, коју је предводио официр Драгутин Димитријевић Апис. Убиство краљевског пара почињено је у ноћи између 28. и 29. маја (по старом календару). На исти дан је 35 година раније убијен кнез Михаило Обреновић у Кошутњаку.

После Мајског преврата, на чело Србије дошла је династија Карађорђевић. Преврат је имао велики утицај на однос европских сила према Србији зато што су се Обреновићи политички ослањали на Аустроугарску, а Карађорђевићи на Русију.