недеља, 28. јун 2009.

Декоративно осветљење цркве Светог Антуна

Настављајући програм декоративног осветљавања репрезентативних здања у Београду, Управа за енергетику Секретаријата за комуналне и стамбене послове расписаће конкурс за извођење радова и набавку опреме за декоративно осветљавање цркве Светог Антуна.

 
Црква Светог Антуна Падованског у Београду је објекат од изузетног значаја као јединствена сакрална грађевина постмодернистичке архитектуре у Европи. Изграђена је у периоду између 1929-1932. године (звоник је довршен 1962. године) по пројекту словеначког архитекте Јожефа Плечника (1872-1957). Црква Св. Антуна ужива статус појединачног добра под претходном заштитом и у процедури је утврђивања за културно добро.


Пројектом је предвиђена монтажа више типова светиљки у зависности од места постављања: у терену, на фасадама, у ентеријеру објекта и на стубовима. Светиљке ће бити постављене на позицијама са реалним и приступачним могућностима одржавања, а инсталација декоративног осветљења предвиђена је за рад у режиму рада јавног (уличног) осветљења.


Планиранo je да овај пројекат буде реализован у периоду од септембра до новембра ове године.