уторак, 30. јун 2009.

Изјава градоначелика Београда Драгана Ђиласа о нехигијенском насељу у Блоку 67

Нехигијенско ромско насеље у Блоку 67 није ограђено. Ограђено је Универзитетско село, и то са свих страна, у шта свако ко оде тамо може да се увери. Што се тиче изјава представника појединих невладиних организација, питам се у чему они то подржавају становнике нехигијенских насеља. Да ли у томе да они наставе да живе у тако ужасним условима, да им деца не иду у школе, а да им пацови господаре насељем?

Град Београд донео је своју одлуку у вези са овим питањем и од ње неће одступити ни за милиметар. Нехигијенска насеља која се налазе на локацијама значајним за развој инфраструктуре града биће расељена. Њиховим житељима биће обезбеђен смештај, вода, санитарни услови, али моћи ће да их користе само уколико њихова деца 1. септембра пођу у школу. Град ће учинити све што може да им помогне, двадесеторо ромске деце добиће стипендије, а ако буде потребно, обезбедићемо и гардеробу за школску децу. Желим да истакнем да свако ко жели да злоупотреби несрећу тих људи и њихове деце, то неће моћи да ради.

Расељавање насеља испод моста „Газела” биће завршено до краја августа, а у  врло сличном року биће расељено и нехигијенско насеље у Блоку 67, код „Белвила”. Град ће свој део завршити, а исто очекујемо и од надлежних републичких институција. Нећемо преговарати о томе где ће на територији Београда ти људи бити расељени, нити ћемо уважити евентуалне протесте.