петак, 17. јул 2009.

Представљено ново постројење за рециклажу аcфалта

Јавно комунално предузеће „Београд-пут” представило је данас постројење за прераду старог асфалта, као и рециклажни центар, први те врсте у Србији. Центар је отворен у асфалтној бази овог предузећа на Вилиним водама, где је последњих година ускладиштено од 130.000 до 150.000 тона старог асфалта који, с обзиром на то да садржи отровне материје битумен и сумпор, веома загађује животну средину. Према речима директора „Београд-пута” Милутина Штрбића, ново постројење омогућиће да се од старог прави нови, рециклирани асфалт, који ће добити адекватну примену.

– Реч је о савременој методи којом се искоришћава чак 70 одсто струганог, старог асфалта. У производњи рециклираног асфалта нема нус-продуката, то јест сумпорних и парафинских испарења, чиме се доприноси заштити животне средине. Он има и економско оправдање јер се, с једне стране, штеди камени потенцијал земље пошто у састав обичног асфалта улази чак 92 одсто камена а, с друге стране, наћи ће примену на улицама веома лаког и лаког саобраћаја, па чак и на саобраћајницама средње тешког оптерећења ако се зна порекло струганог асфалта. Дакле, бенефити су штедња енергије, заштита животне средине и, што је најважније, уштеда природног ресурса. Рециклирани асфалт је од 25 до 30 одсто јефтинији од класичног асфалта – рекао је Штрбић.

Он је додао да је нова технологија доказ да се иде укорак са Европом, а само постројење произведено је у Данској. Прва примена рециклираног асфалта биће на територији општине Палилула, на споредним саобраћајницама уз Зрењанински пут. У перспективи је намера и да се читава база премести са ове локације на нову у Раковици, како би се ово земљиште ослободило и вратило граду.