недеља, 15. новембар 2009.

Изјава градског јавног правобраниоца о утицају измена Генералног плана Београда на имовинско-правне односе између града и Луке „Београд”

Поводом измена Генералног плана Београда и његовог утицаја на имовинско-правне односе између Града Београда и Луке „Београд”, градски јавни правобранилац Страхиња Секулић дао је следећу изјаву:

„Поступак ради укњижбе права коришћења земљишта у корист Града Београда на основу Уговора о уређивању имовинско-правних односа у вези коришћења грађевинског земљишта између предузећа Лука „Београд” и града, започет је подношењем предлога за укњижбу права коришћења земљишта у корист града, од стране овог правобранилаштва. Предлог је поднет пошто су прибављени оригинални примерци потребне документације и уверења Републичког геодетског завода, Службе за катастар непокретности о земљишно-књижној идентификацији катастарских парцела која се односе на већи део комплекса. Након прибављања додатних уверења Републичког геодетског завода поднети су нови захтеви за укњижбу, а уверења за одређени број парцела се очекују, после чега ће бити поднети захтеви за укњижбу за остатак парцела. Захтев је усвојен решењем Другог општинског суда у Београду дн. бр.2906/08 од 26. 3. 2008. По жалби Луке „Београд”, решењем Окружног суда у Београду гж. бр. 5497/08 од 22. 10. 2008, претходно решење је укинуто и предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање. Након враћања предмета на поновно одлучивање, Други општински суд у Београду донео је ново решење о укњижби дн. бр.2906/08 (дн.бр.22820/08) од 3. 4. 2009. године. На ово решење Лука „Београд“ се поново жалила. Предмет се по жалби налази на решавању у Окружном суду у Београду”, наводи се у објашњењу градског јавног правобраниоца.

Дана 13. новембра ове године усвојене су измене Генералног плана Београда 2021. Поменутим изменама, између осталог, одређено је земљиште за намену обављања лучке делатности у граду Београду.

„Овим променама плана не задире се у имовинско-правне односе на земљишту нити оне имају утицај на захтев за укњижбу града Београда. Напротив, у случају подношења тужбе за утврђење права коришћења (права својине) града Београда на спорном земљишту, чињеница да је планским актом тачно одређено земљиште за лучку делатност само би ојачала позиције града и шансе за успех у том спору. У прилог оснажене позиције града говори и чињеница да је 29. августа 2009. године усвојен нови Закон о планирању и изградњи, који у члану 103 предвиђа следеће: На грађевинском земљишту у државној, односно јавној својини, на коме су носиоци права коришћења била или јесу привредна друштва и друга правна лица на која су се примењивале одредбе закона којима се уређује приватизација, стечајни и извршни поступак, као и њихови правни следбеници, право коришћења може се конвертовати у право својине, уз накнаду тржишне вредности тог грађевинског земљишта у моменту конверзије права, умањену за трошкове прибављања права коришћења на том грађевинском земљишту. Чланом 107 став 1 истог закона предвиђено је да новчана средства остварена по основу конверзије права коришћења у право својине уплаћују се у износу од 50 одсто у посебан фонд за реституцију и у износу од 50 одсто у буџет јединице локалне самоуправе. Оваквим исходом ствари, имовинско-правни интереси града у погледу локације Лука „Београд” биће заштићени без обзира на исход предмета за укњужбу који се води пред Окружним судом у Београду и без обзира на промене Генералног плана Београд 2021”, истиче Страхиња Секулић, градски јавни правобранилац.