петак, 27. новембар 2009.

„Рециклажа није бламажа” у понедељак у Техничкој ПТТ школи

У Техничкој ПТТ школи (Здравка Челара 16) у понедељак, 30. новембра, у 13 часова почеће реализација пројекта „Рециклажа није бламажа”. У сакупљању електричног и електронског отпада такмичиће се ученици 19 основних и средњих школа са Палилуле. Почетку акције присуствоваће Данило Башић, председник општине Палилула, Весна Шабановић, члан Општинског већа Палилуле, проф. Шимон Ђармати, идејни творац пројекта, као и Небојша Вранеш, директор предузећа „SETrade”, које ће прикупљени ее отпад о свом трошку транспортовати до своје фабрике и тамо га рециклирати.

Фонд за заштиту животне средине Републике Србије обезбедио је средства за набавку 40 еколошких контејнера за сакупљање електричног и електронског отпада и они су распоређени у све школе. Ученици ће, у сарадњи са својим родитељима,  одређеним данима доносити отпад и тако дати свој допринос развоју система чишћења и рециклаже у Београду и Србији, али се и едуковати о штетности овог отпада и последицама небриге о животној средини. На крају акције у свакој школи биће награђени ученици који донесу највише овог отпада. Прва награда је кућни биоскоп, друга DVD, а трећа торбица са комплетом филмова. Школа која прикупи највише отпада освојиће специјалну општинску награду.

Пројекат „Рециклажа није бламажа” реализују општина Палилула и предузеће „Стратегија еколошке трговине” (SET) уз финансијску помоћ Фонда за заштиту животне средине Републике Србије.