уторак, 1. децембар 2009.

Родитељима тројки, четворки и дуплих близанаца уручена стална новчана помоћ

Заменик градоначелника Милан Кркобабић данас је у Старом двору  родитељима тројки, четворки и дуплих близанаца уручио сталну новчану помоћ. Помоћ је добила 81 породица са укупно 262 деце. Родитељи деце предшколског узраста добили су две просечне зараде у Београду, основаца три, средњошколаца  четири, а родитељи студената пет просечних зарада исплаћених у Београду у претходном месецу. За ове сврхе из буџета града издвојено је 9.475.891 динар.

– Мислим да нам Београђани неће замерити ако ја сада кажем да се данас у овој сали налази нешто што је најлепше и највредније у Београду. После годину дана срећемо се поново, али је сада овде седам породица више. Оне су у међувремену добиле тројке, четворке или дупле близанце. Град Београд даје вашим родитељима и вама данас одређену материјалну помоћ и нека вам она поправи расположење, помогне да се међусобно боље дружите и више волите и да се, на радост свих Београђана, још више повећа број породица које имају четворке, петорке или дупле близанце – рекао је Милан Кркобабић.

Заменик градоначелника је истакао да ове многочлане породице у наредној години могу очекивати и подршку града за добијање социјалних станова. Према његовим речима, од укупног броја социјалних станова који ће бити изграђени у Београду пет одсто биће додељено породицама са тројкама, четворкама и дуплим близанцима.

– Град ће изаћи и у сусрет жељама родитеља да се ова стална новчана помоћ од следеће године додељује крајем лета. Тиме ће бити олакшана припрема деце за нову школску годину јер су, с обзиром на бројност ђака у овим породицама, трошкови школовања неоспорно велики – казао је Кркобабић.

Стална новчана помоћ родитељима тројки, четворки, петорки и дуплих близанаца исплаћује се од 2004. године. Установио ју је град својом одлуком о правима у социјалној заштити. У септембру те године помоћ је добило 67 породица и за то је из градског буџета било издвојено 5.496.400 динара. Наредне, 2005. године, сталну новчану помоћ примило је 78 породица, за шта је из буџета града издвојено 7.624.688 динара.

Сталну новчану помоћ, која се остварује једном годишње, у 2006. години добило је 75 породица и у те сврхе било је издвојено 8,7 милиона динара. У новембру 2007. ово право остварило је 79 породица са укупно 253 деце. Они су, у зависности од узраста и броја деце, добили између 87 и 250 хиљада динара. Прошле године ову помоћ добиле су 74 породица са укупно 247 деце, зa шта је из буџета града било издвојено око 13 милиона динара.

Уручењу сталне новчане помоћи присуствовали су и Дарко Божић, члан Градског већа, Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту, и Снежана Стошковић, директорка Градског центра за социјални рад.