среда, 16. децембар 2009.

Препоручен школски распуст од 21. децембра до 11. јануара

Стручни тим за праћење епидемије грипа на територији Београда на данашњем састанку у Центру за обавештавање града Београда препоручио је градоначелнику Београда да, у складу са предлогом Министарства просвете, прогласи школски распуст од 21. децембра до 11. јануара. На састанку је констатовано и да је мали број деце предшколског узраста заражен грипом типа А (H1N1), тако да нема потребе да се вртићи затварају. Стручни тим је препоручио и да се у установама којима је оснивач град Београд не организују окупљања на којима би се деци делили новогодишњи пакетићи, већ да се они уруче родитељима.

Размотривши податке Градског завода за јавно здравље о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији Београда, чланови тима су констатовали да се повећава број оболелих од акутних респираторних обољења и грипа код деце од пет до 14 и узраста од 15 до 19 година. Управо због тога је предложено распуштање ученика у петак, 18. децембра.

– Продужење јесењег распуста за неколико дана имало је добар ефекат у спречавању ширења епидемије грипа. Стручни тим се и овог пута определио за исту меру, па је предложио градоначелнику да распусти школе до 11. јануара. Тада би, уколико се не погорша епидемиолошка ситуација, било настављено прво полугодиште, док би друго почело 25. јануара – рекао је Владимир Тодић, градски секретар за образовање.

Стручни тим је формирао и уже координационо тело које ће посебно пратити епидемиолошко стање у вртићима и о њему дневно обавештавати градоначелника Београда. Васпитачи су у сталном контакту са родитељима и прате изостанке сваког детета, а поред медицинских сестара које већ раде у вртићима биће додатно ангажоване сестре педијатријског смера, које ће више пута током дана спроводити тријажу све деце која долазе у вртиће, најавила је Љиљана Јовчић, градска секретарка за дечју заштиту.

На основу препоруке Стручног тима, Секретаријат за здравство донео је одлуку да се у централним објектима београдских домова здравља од сутра до даљњег ради продужено, од 7 до 22 часа  и забране посете у клиничко-болничким центрима. Продужено радно време односи се само на акутнa фебрилна стања, а екипу која ће радити од 19, односно 20 до 22 часа чиниће специјалиста опште медицине, педијатар и медицински техничар. Апотека која се налази при главној згради дома здравља у обавези је да прилагоди радно време овој мери.

Слободан Шолевић, члан Градског већа и командант Штаба цивилне заштите, истакао је да стручни тим не предлаже обустављање јавних окупљања, али да апелује на грађане да на њих иду само ако су здрави.