уторак, 29. децембар 2009.

Град наставља да подржава рад дежурног центра „Халобеба”

Секретаријат за здравство издвојиће 999.300 динара за активности Дежурног центра „Халобеба” од 15. октобра до 31. децембра. Новац ће бити уплаћен Градском заводу за јавно здравље, у оквиру кога ради телефонско саветовалиште за пружање помоћи трудницама и родитељима.

Телефонско саветовалиште за правилан одгој деце „Халобеба” почело је са радом 3. децембра 2001. на иницијативу Уницефа, који је све до 2004. године финансирао његов рад. Бригу о овом телефонском сервису од 1. јануара 2007. преузео је Секретаријат за здравство. За реализацију пројекта из градског буџета је 2007. обезбеђено 4,4 милиона, 4,5 милиона 2008, а ове године пет милиона динара.

– Основни циљ пројекта је промоција здравља мајке и детета подстицањем доношења одлука везаних за здравље, правилну исхрану, негу, раст и развој деце, а на бази адекватних и правовремених информација, порука и савета у складу са усаглашеним и савременим стручним ставовима. У дежурном центру раде патронажне и педијатријске више медицинске сестре из београдских домова здравља. Поред њих су ангажовани и експерти из области педијатрије, гинекологије и дечје психијатрије. Осим позива из Београда, око 12 до 20 одсто позива се упућује из унутрашњости Србије и иностранства – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Све што их интересује у вези са током трудноће, порођајем, правилном негом и исхраном новорођеног детета и одојчета, као и питања која се односе на раст и развој детета, родитељи могу да поставе на бројеве телефона  011/3237-357 и 011/3237-358. Дежурни центар „Хало за здраву бебу” отворен је 24 сата свакога дана у месецу. Центар је смештен у просторијама Градског завода за јавно здравље, у Булевару деспота Стефана 54а, у за то посебно издвојеној и припремљеној просторији са две директне телефонске линије и једном факс комуникацијом.