уторак, 12. јануар 2010.

38. Фест почиње 19. фебруара

Тридесет осми међународни филмски фестивал Фест одржаће се од 19. до 28. фебруара, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Око 70 филмова истакнутих светских редитеља биће приказано у „Сава центру”, Културном центру Београда и Музеју кинотеке, а улазнице ће бити у продаји од 1. фебруара у Билет сервису и на благајнама дворана фестивала.

– Грађани Београда и Србије, али и посетиоци из региона, почастиће се и ове године најбољим филмовима из Кана, Венеције, Берлина и Торонта. Београд ће поново отворити своја врата за све најбоље у филмском стваралаштву. Желимо да се понови време када су највећи светски филмски ствараоци долазили у време Феста у Београд јер је то било престижно. Верујем да ће нас и гости који ће ове године доћи у Београд на Фест охрабрити да трајемо што дуже – рекла је Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника Београда.

Под слоганом „Охрабрује!” 38. Фест ће представити своје традиционалне програмске целине – такмичарски програм „Европа ван Европе”, смотру најбољих филмова овогодишњих програма Кана, Венеције, Берлина, Торонта и других фестивала „Хоризонти”, целине „Открића”, „Чињенице и слагалице” и „ФантАзију”, као и специјалан осврт на израелски филм „Зимске поморанџе”. Овогодишњи пратећи програм „Отварајући шампањце”, који ће се одржати у Кинотеци,  доноси избор филмова који су отварали Фест од његових почетака до новијих издања.

Гости Феста биће више од 40 аутора филмова из овогодишњег програма, а биће приказани филмови Ларса фон Трира, Кена Лоуча, Анга Лија, Вернера Херцога, Романа Поланског, браће Коен и других стваралаца.

Улазнице за пројекције у „Сава центру” коштаће 300, 250 и 200 динара, Културном центру Београда 250, 200 и 150 динара, а у Кинотеци 200 и 150 динара.