понедељак, 25. јануар 2010.

Мирослав Чучковић посетио Спортско-културни центар „Обреновац”

Члан Градског већа Мирослав Чучковић посетио је данас Спортско-културни центар „Обреновац”, на чијем су крову постављени соларни колектори. Посети су присуствовали председник општине Обреновац Жељко Јоветић и директорка Народне канцеларије Татјана Пашић.

Постројење које чине 27 колектора јачине око 30 киловата при осунчању од 1.000 вати по квадратном метру даје енергију од 150 гигаџула, чиме се греје 3.000 литара санитарне потрошне воде. На овај начин годишње се може постићи уштеда електричне енергије од 50 до 70 одсто. Сунчева енергија се у колекторима претвара у топлотну и загрева флуиде, који даље загревају воду у бојлерима у купатилима и свлачионицама за спортисте и глумце и у ресторану објекта.

– Ово је прва јавна установа у Београду на чијем крову је инсталирано соларно постројење. Добро је што смо коначно изашли из фазе студија и почели конкретно да примењујемо обновљиве енергије. Веома је важно да се ови системи постављају широм Београда, с обзиром на то да имамо више од 30 јавних установа на којима они могу да се иснталирају. Град ствара пословни амбијент да стране компаније које производе овакве системе, у сарадњи са нашим банкама, подстакну и становништво и јавне установе да се определе за овакав вид добијања енергије, будући да ова инвестиција није скупа. Посебно је битно да се овакви системи постављају у сеоским домаћинствима и индустријским објектима у рубним деловима Београда, где није реално да у догледно време стигне топловод – рекао је Чучковић.

Град се првенствено интересује за искоришћавање ветра и сунца, јер Србија имамо око 300 сунчаних дана у години, док их Данска, која широко примењује ове системе, има двоструко мање. Тренутно се, у сарадњи са Електротехничким факултетом, обављају испитивања за ветрогенераторе, која ће бити готова у јуну и на основу којих ће бити утврђени технички услови за постављање ветрењача у Београду и упућен јавни позив страним инвеститорима да у нашем граду подижу ветрењаче.

Општина Обреновац је издвојила три милиона динара за инсталирање овог система, а истоветни сунчани колектори би током године требало да буду постављени и на обреновачким базенима и Геронтолошком центру, најавио је Жељко Јоветић. Татјана Пашић је истакла да ће Народна канцеларија промовисати употребу обновљивих енергија и у другим општинама Србије.

Срђан Милосављевић, директор Спортско-културног центра „Обреновац”, подсетио је да је месечни рачун за струју за три његова објекта досад био 750 до 800 хиљада динара, а после инсталирања колектора овај трошак ће бити преполовљен. Инвестиција ће тако бити исплаћена за мање од годину дана, а касније ће се употребом овог система само зарађивати.